Sairasvoimistelusta fysioterapiaan

Fysioterapeuttikoulutuksen juuret löytyvät liikunnasta ja Suomessa 1800-luvun lopulla aloitetusta voimistelunopettajakoulutuksesta. Voimisteluopetuksen rinnalla opiskelijoille annettiin sairasvoimistelukoulutusta aluksi vapaaehtoisena ja myöhemmin pakollisena aineena. Tästä sairasvoimistelusta ja lääkitysvoimistelusta muovautui myöhemmin nykyisenlainen fysioterapeuttikoulutus.

  Kuva: Anne Haapalainen
Kuva: Anne Haapalainen
Yliopettaja Airi Laitinen
 

Lähtökohtana koulutuksen aloittamiselle oli huoli koululaisten huonosta terveydestä ja heikosta fyysisestä kunnosta, kertoo fysioterapeuttikoulutuksen historiaan perehtynyt Savonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja Airi Laitinen.

kuuntele Kesto 5'29"
     
1960-luvulla fysioterapeuttikoulutusta järjestettiin vain muutamalla paikkakunnalla. Laitoshoidosta avohoitoon siirtyminen lisäsi 1970-luvulla fysioterapeuttien tarvetta ratkaisevasti, ja koulutusta alettiin toteuttaa myös Kuopiossa ja Turussa.
     

Koulutus laajeni nykyisiin mittasuhteisiinsa kuitenkin vasta 1980-luvulla. Tällä hetkellä fysioterapeutteja valmistuu 16 ammattikorkeakoulusta eri puolilta Suomea.

 
kuuntele Kesto 3'53"
     

Yliopettaja Airi Laitinen toteaa, että tulevaisuudessa fysioterapeuttien tehtäväalue laajenee edelleen. Erityisenä haasteena hän näkee väestön ikääntymisestä aiheutuvat uudistukset hoito- ja kuntoutustyössä. Toisaalta terveyden ja kauneuden ylläpitäminen fysioterapian keinoin lisääntyy jatkuvasti, ja muun muassa personal trainer-toiminta on tulevaisuutta myös fysioterapiassa.

kuuntele Kesto 6'19"
 
Kuva: Anne Haapalainen
 


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Yliopettaja Airi Laitinen, Savonia-ammattikorkeakoulu

9.2.2006