Metsäyrittäjän ammattiin opit Toivalassa

Savon aikuis- ja ammattiopisto (Sakky) on järjestänyt erityyppisiä kursseja metsänomistajille 90-luvun loppupuolelta. Kurssien sisältö on muuttunut vuosien saatossa. Toisaalta, niin ovat muuttuneet myös metsien hoitosuositukset ja metsäomistajan talouden hoitoon vaikuttavat määräykset. Suurimmat mullistukset lienevät metsäverotuksessa.

  Kuva: Kari Salmela
Kuva: Kari Salmela
Opettaja Matti Honkanen opastaa runkojen mittausta
 

Tammikuun 2006 alussa Sakkyn Siilinjärven metsäkoulussa alkaneella metsätalousyrittäjän tutkintoon tähtäävällä kurssilla näkyy hyvin metsäomistajien keskuudessa käynnissä oleva rakennemuutos. Yli puolet kurssilaisista on kaupungissa asuvia naisia.
Opettaja Matti Honkanen kuvaa opiskelijoita hyvin motivoituneiksi.

kuuntele Kesto 6'33"
Kuva: Kari Salmela
Kuopiolainen Marita Riekkinen perehtyy mittauksen saloihin
 

Kouluavustaja Marita Riekkinen Kuopiosta on tulevia metsänomistajia. Perinnöksi aikanaan tuleva kotitila sijaitsee Rautavaaralla. Marita aikoo itse tehdä metsänhoitoa niin paljon kuin pystyy. Moottorisahaankin tuleva metsänomistaja on ehtinyt tutustua. Seuraavassa Maritan mietteitä.

kuuntele Kesto 4'02"

Kuopiolainen kuljetuspäällikkö Risto Räsänen hankki 25 hehtaaria metsäalaa Tuusniemeltä. Alasta 14 hehtaaria on hakattu aukolle, joten Räsäsen sijoitus on pitkäaikainen, kuten hän itse asian ilmaisee. Metsäyrittäjän kurssilta Räsänen toivoo saavansa tietoa metsänhoidon määräyksiin ja verotukseen liittyvistä asioista.

kuuntele Kesto 3'35"
 
Kuva: Kari Salmela
Risto Räsänen mittailee näreen vahvuutta


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Opettaja Matti Honkanen, Savon ammatti- ja aikuisopisto Metsätalous Siilinjärvi
  • Metsänomistaja Marita Riekkinen, Kuopio
  • Metsänomistaja Risto Räsänen, Kuopio

10.2.2006