Hyvän elämän eväät - kuureista pysyvään painonhallintaan. Kuva: Kimmo Nyyssönen
 
     

Puun polton hiukkastutkimus käyntiin Kuopiossa

Pientalojen puulämmitykseen ja muun puun polton vaikutuksia paikalliseen ilmanlaatuun selvitetään Kuopiossa Kurkimäen kylässä.
Kohteena ovat pienhiukkaset, joiden pitoisuuksia Kurkimäellä seurataan kahdessa mittauspisteessä. Samalla tutkimus seuraa pientaloissa tapahtuvaa puun polttoa asukkaiden pitämän kirjanpidon perusteella.

  Puunpoltto ja pienhiukkaset, Kuva: Kimmo Nyyssönen

Tutkimuksen rahoittavat Tekes ja ympäristöministeriö. Sen toteutuksesta vastaavat Ilmatieteen laitos, Kuopion yliopisto, VTT ja Työtehoseura.
Tutkimusjohtaja Harri Pietarisen mukaan tutkimus tuo uutta tietoa puunpolton päästöjä ja niiden vaikutuksia paikalliseen ilmanlaatuun tyypillisellä suomalaisella asuin alueella.

Kurkimäen kylässä on noin 300 "savua". Suuressa osassa kiinteistöjä on sähkö- tai öljylämmitystä tukeva puulämmitysjärjestelmä. Kurkimäki valittiin kohteeksi, koska alueella ei ole kaukolämpöä ja näin mittaustuloksista saadaan totuudenmukainen kuva.
Mittausten lisäksi Kurkimäellä kartoitetaan tiukasti kiinteistöjen käyttämät puumäärät, polttotavat ja arvioidaan puunpolton päästöt alueella.

     
Mallilaskelmissa otetaan huomioon puunpolton lisäksi myös liikenteen päästöt.
Tutkimusjohtaja Harri Pietarila kertoo tutkimusmenetelmistä.
 
kuuntele Kesto 7'05"
     
Kurkimäen mittauksissa selvitetään pienhiukkasten ja hengitettävien hiukkasten pitoisuuksien lisäksi mm. hiukkasiin sitoutuneiden polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen ja kaasumaisten hiilivetyjen pitoisuuksia, joihin puunpoltolla on myös paikallisia vaikutuksia.
     
Kuva: Pertti Huotari / YLE
Tutkimuspäällikkö Harri Pietarila
 

Mutta mitkä ovat tutkimustulosten vaikutukset suomalaisten käytännön elämään. Onko puusaunan käyttö uhattuna? Asia ei ole aivan yhdentekevä tuhansien järvien ja parin miljoonan saunan maassa.
Harri Pietarila uskoo, että puunpoltto jatkuu Suomessa tutkimusten jälkeen. Jos uusia tulisijoja koskevia päästörajoja tulee, ne koskevat uusia markkinoille tulevia polttolaitteita.

kuuntele Kesto 6'25"

Kalevi Minkkisen kiinteistö on yksi seurantakohteista. Minkkiset pitävät tarkkaa kirjaa polttamistaan puista, niiden kosteudesta, määristä ja polttoajoista.
Minkkisillä on sähkölämmityksen apuna muhkea takka-leivinuuni, jonka lämmitys on tuttua aamupuuhaa pakkasilla.

kuuntele Kesto 2'35"
 
Kuva: Pertti Huotari / YLE
Asukas Kalevi Minkkinen


Katso myös:

EU: Puun poltosta terveysriskejä
YLE24, 24.6.2006

Savumerkit - tietoa puun pienpoltosta
YTV

Puu polttoaineena
www.tulisijaopas.com

Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Tutkimuspäällikkö Harri Pietarila, Ilmatieteen laitos
  • Asukas Kalevi Minkkinen, Kurkimäki Kuopio

15.2.2006