Hyvän elämän eväät - kuureista pysyvään painonhallintaan. Kuva: Kimmo Nyyssönen
 
     

Sailas ja Kangasniemi:
hyvinvointivaltion turvaa ammattitaitoinen opettajakunta

 

Täysi sali itäsuomalaisia opettajia kuunteli hyvin tarkkaan mitä viestiä valtiosihteeri Raimo Sailas tällä kertaa tuo.

Suorapuheinen valtiosihteeri säväytti Kuopion yliopiston täyttä auditoriota sanomalla, että hänen mielestään kouluverkon koosta kynsin hampain kiinni pitäminen ei ole hyvinvointivaltion puolustamista.

Sailas kertoi myös oman näkemyksensä opetuksen tarpeesta Suomessa.

kuuntele Kesto 3'25"

 

 
Kuva: Kari Salmela
Valtiosihteeri Raimo Sailas
     
Kuva: Kari Salmela
OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi
 

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi antoi Sailakselle hienoista tukea, mitä tulee koulu- ja AMK-verkon supistuksen määrälliseen tarpeeseen. Tavoista herroilla ei sitten olutkaan niin yhteistä käsitystä.

Kangasniemi on seurannut huolestuneena keskustelua ammattikorkeakoulujen remontista ja palvelurakenneuudistuksesta. Aikataulu on kiireinen, tuskailee Kangasniemi.

kuuntele Kesto 5'22"
     

Kangasniemi perää arvokeskustelua peruskoulutusta antavan kouluverkon tiheydestä. Hän muistuttaa, että parikymmentä vuotta sitten Suomessa oli 5500 koulua, nyt 3500. Eli yli kolmannes kouluista on lopetettu 20 vuoden aikana.

kuuntele Kesto 2'27"
  Kuva: Harri Peiponen
     
Opetettavien ikäluokkien pienenemisen rinnalla on keskusteltu myös opettajakoulutuksen supistamisesta. Kangasniemi tyrmää ajatuksen ja muistuttaa, että opettajista 15 prosenttia on epäpäteviä.
     

Hän arvosteli kovin sanoin opettajien lomautuksia edelleen säästökeinoina edelleen pitäviä kuntia. Lomautukset rikkovat lakia, sillä laki turvaa oppilaalle täysipainoista opetusta jokaisena koulupäivänä, sanoi Kangasniemi.

 
kuuntele Kesto 5'48"


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Valtiosihteeri Raimo Sailas
  • Puheenjohtaja Erkki Kangasniemi, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

16.2.2006