Hyvän elämän eväät - kuureista pysyvään painonhallintaan. Kuva: Kimmo Nyyssönen
 
     

Terveyden resepti: lisää liikuntaa!

Viime aikoina julkisuuteen on noussut lukuisia tutkimuksia liikunnan hyödyistä: liikunnan on todettu olevan hyväksi niin aikuistyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille kuin Alzheimerin taudillekin.

Tutkijalääkäri Noel Barengon väitöstutkimuksessa selvitettiin suomalaisten vapaa-ajan, työn ja työmatkaliikunnan yhteyttä sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöihin sekä tutkittiin liikunnan merkitystä verenpainetaudin ilmaantuvuuteen ja kuolleisuuteen.

 

Kuva: Anne Haapalainen

     
Tutkijalääkäri Noel C. Barengo
 

Tulokset osoittavat selvästi, että vapaa-aikana aktiivisesti liikuntaa harrastavilla oli pienempi todennäköisyys saada verenpainetauti kuin vain vähän liikuntaa harrastavilla. Liikunnallisilla ihmisillä oli myös pienempi kokonais- ja sepelvaltimotautikuolleisuus.

kuuntele Kesto 4'35"

 

     

Noel Barengon tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten liikuntakäyttäytymisen muutoksia 25 vuoden aikana. Tulosten mukaan työmatkaliikunta on vähentynyt merkittävästi, eikä lisääntynyt vapaa-ajanliikunta riitä kattamaan liikuntavajetta. Barengon mukaan riittävästi liikuntaa harrastaa vain alle 50 prosenttia suomalaisista. Hänen reseptinsä on puoli tuntia reipasta liikuntaa joka päivä.

 
kuuntele Kesto 4'32"
     
Tutkimustuloksia liikunnan terveysvaikutuksista tulee joka tuutista, mutta miten saada tieto siirtymään ihmisten arkeen ja käyttäytymiseen? Löytyisikö lääke lääkärin kirjoittamasta liikkumisreseptistä?  
kuuntele Kesto 3'18"


Katso myös:

Kantti tohtorilla: Liikunta vähentää aikuistyypin diabeteksen riskiä
(kantti.net, 16.2.2005)

Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkijalääkäri Noel C. Barengo, Kuopion yliopisto

15.3.2006