Hyvän elämän eväät - kuureista pysyvään painonhallintaan. Kuva: Kimmo Nyyssönen
 
     

Suola tappaa!

Lisäätkö ruoka-annokseesi suolaa pöydässä? Entä oletko huomannut kuinka paljon suolaa löytyy joka päivä käyttämästäsi leivästä? Suolan saannin tulisi ravintosuositusten mukaan olla naisilla korkeintaan 6 grammaa ja miehillä 7 grammaa vuorokaudessa. Tällä hetkellä suomalaisten suolan saantisuositukset ylittyvät roimasti.

 

 

Kuva: Anne Haapalainen

     
Kuva: Anne Haapalainen
Ylilääkäri Antti Jula
 

Tupakkaa tappaa, se on tuttu hokema, mutta nyt näin voi sanoa myös suolasta, sillä liiallisen suolan aiheuttamat terveyshaitat ovat kiistattomat, kertoo ylilääkäri Antti Jula Kansanterveyslaitokselta.

kuuntele Kesto 5'13"
     

Finravinto 2002 -tutkimuksen mukaan naiset saavat suolaa päivittäin 7 grammaa ja miehet 10 grammaa. Tämä on noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1992, joten kehitys on kulkenut oikeaan suuntaan.

Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen Kansanterveyslaitokselta sanoo, että suola on salakavala vihollinen - sitä kun ei lautaselta suoraan voi nähdä. Päivittäinen suola-annos kertyy vaivihkaa useasta elintarvikkeesta.

kuuntele Kesto 6'13"
 
Kuva: Anne Haapalainen
Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen
 
Ylilääkäri Antti Jula ja tutkimusprofessori Pirjo Pietinen kansanterveyslaitokselta vierailivat Kuopiossa luennoimassa Kuopion yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskuksen järjestämässä Vanha suola janottaa -seminaarissa maaliskuun lopulla.
 


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Ylilääkäri Antti Jula, Kansanterveyslaitos
  • Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen, Kansanterveyslaitos

19.4.2006