Hyvän elämän eväät - kuureista pysyvään painonhallintaan. Kuva: Kimmo Nyyssönen
 
     

Mikä säätelee syömistä?

Syöminen on yksi elämän perusnautinnoista, sanoo syömisen hallintaan perehtynyt tutkija Leila Karhunen Kuopion yliopistosta. Tutkijan villeimmissäkään suunnitelmissa ei ole korvata ravinnon saantia parilla päivittäisellä kapselilla.

  Kuva: Anne Haapalainen
Kuva: Anne Haapalainen
Tutkija Leila Karhunen
 

Joka tapauksessa syömistä säätelevien tekijöiden tuntemisesta on tullut entistä tärkeämpää, sillä lihavuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä nopeasti ovat lisääntyneet ylipainoon liittyvät sairaudet, kuten aikuistyypin diabetes.

Mitkä tekijät ohjaavat syömistä ja kylläisyyden tunnetta? Entä miksi seisovassa pöydässä tulee aina syötyä likaa? Tai mitä on opittu nälkä? Kysymyksiin vatsaa tutkija Leila Karhunen:

kuuntele Kesto 6'26"
     

Lihavuuteen liittyvä tutkimus herättää kiivasta mielenkiintoa ympäri maailmaa. Yksi kiinnostavista tutkimuskohteista on leptiini, sillä sen on todettu vähentävän syömistä. Elimistössämme on myös joukko muita hormoneita, peptidejä ja välittäjäaineita, jotka säätelevät nälkää, kylläisyyttä ja syömistä.

     
Mitkä ominaisuudet ruuassa lisäävät kylläisyyttä? Entä pitääkö vanha viisaus paikkansa, että syöminen pitää lopettaa silloin kun on vielä hieman nälkäinen? Tutkija Leila Karhunen:  
kuuntele Kesto 6'14"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkija Leila Karhunen, Kuopion yliopisto

23.5.2006