Liiketalouden perustutkinto: Liiketaloudessa hyvät työllisyysnäkymät

Toisen asteen koulutuksen liiketalouden opintoja voi kutsua ajokortiksi työelämään ja liiketalouden perusosaajaa kokonaisuuksien hallitsijaksi. Liiketalouden koulutusohjelman suorittaneet merkonomit ja datanomit voivat toimia monentyyppisissä työtehtävissä työelämässä.

Talousasioiden taitamisen lisäksi liiketalouden osaajalla on oltava "sosiaalista älykkyyttä" - mitä se on?

 

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

 


Liiketaloudessa hyvät työllistymisnäkymät

Merkonomin tutkinto on liiketalouden perustutkinto. Merkonomin koulutus antaa monipuoliset mahdollisuudet toimia liike-elämässä. Savon ammatti- ja aikuisopistossa liiketalouden opinnoissa voi valita joko asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelman tai taloushallinnon koulutusohjelman.

– Vuosi sitten saaduissa, uudistuneissa opetussuunnitelmissa liiketalouden perustutkinnon opinnoissa on aiempaa vähemmän yleisiä opintoja. Alalletuloammatteihin erikoistutaan siis nopeammin. Savon ammatti- ja aikuisopiston asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelmassa keskitytään varhemmin kuluttajamyyntiin tai ratkaisumyyntiin, josta käytetään myös nimeä business to business -myynti, ja taloushallinnon koulutusohjelmassa talous- ja toimistopalveluihin, opettaja Anne Nissinen kertoo.

Ammattiopintoja täydentävät valinnaiset opinnot, joissa on paljon valinnan varaa. Valinnaisina opintoina voi Savon ammatti- ja aikuisopiston asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelmassa valita omaa tulevaa ammattia tukevia opintoja, vaikkapa tekstiilitietoa, kieliä, tietotekniikkaa, matematiikkaa tai verkkoliiketoimintaa.

Merkonomin tutkinnon suorittaneita työskentelee siis paljon myyjinä päivittäistavarakaupan puolella ja erikoisliikkeissä. Talous- ja toimistopalveluihin erikoistunut merkonomi voi työskennellä muun muassa tilitoimistoissa, julkisen sektorin työpaikoissa ja pk-yrityksissä.

Kun kaupan asiakaspalvelussa myyjältä odotetaan monenlaisia sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja, pärjää esimerkiksi tilitoimistossa hiljaisempikin, mutta myös huolellinen ja pitkäjänteinen henkilö.

Liiketalouden perustutkinto on hyvä peruskoulutus myös yrittäjäksi aikovalle.

Liiketalouden alan työntekijän on hyvä hallita kieliä. Pohjois-Savonkin alueella kysytään yhä enemmän esimerkiksi venäjän taitoa venäjänkielisten matkailijoiden palveluun.

– Koulutuksessa ammattiosaaminen osoitetaan nykyisin näytöin. Jo ensimmäisenä opiskeluvuonna on näyttöjä, ja ne toteutetaan pääasiassa työssäoppimisjaksoilla työpaikalla jakson lopulla. Näytöissä tehdään ja arvioidaan aitoja, konkreettisia työtehtäviä, Anne Nissinen kertoo.

Liiketalouden alan työllisyysnäkymät ovat Pohjois-Savossa hyvät sekä kaupan että taloushallinnon aloilla. Lähitulevaisuudessa Kuopion alueelle rakennetaan uusia kauppakeskuksia, joissa tarvitaan paljon työvoimaa.

Kesto: 8'01"

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavat:

  • Opettaja Anne Nissinen, Savon ammatti- ja aikuisopisto

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

Footer