Historiallisesti merkittävän Tiukanlinnan peruskorjaus valmis

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 4.9.2006 - 11:49:00

Kuopion yliopiston alueella Savilahdessa sijaitseva funkkistyylinen Tiukanlinna on avattu juhlataloksi perusteellisen remontin jälkeen.
Tiukanlinna sekä kymmenkunta muuta valkoiseksi rapattua tasakattoista rakennusta muistuttavat alueen historiasta Valtion ammuslataamona.

Ammuslataamon alueen muodostaminen alkoi vuonna 1935, kun sen toiminta päätettiin siirtää Laukaan Vihtavuorelta Kuopioon. Kaupunki luovutti lataamoa varten 24 ha maa-alueen ja 15 ha suoja-alueen. Lataamoalueen rakentaminen vuonna 1937 oli osa Suomen sotatarviketeollisuuden luomista ja puolustuslaitoksen maanlaajuista rakennushanketta.

Savilahden alue edustaa puolustusvoimain valkoista sotilasarkkitehtuuria. Rakennusten tyylilajina oli funktionalismi, joka edusti modernia, demokraattista yhteiskuntaa.

Ammuslataamon rakennuksia oli alun alkaen useita kymmeniä. Yksi komeimmista on ammuslataamon johtajan, eversti Tiukan, asuinrakennus Tiukanlinna.
Rakennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehti Elsi Borg.

Tiukanlinna rakennettiin vuonna 1937. Se koostuu kahdesta kuutiomaisesta kappaleesta, joista toinen on yksikerroksinen, toinen kaksikerroksinen. Ensimmäisen kerroksen eteläpäätyyn sijoittuvat olohuone ja isännän työhuone, pohjoispuolelle keittiö omalla sisäänkäynnillä, ruokailutila sekä alkuperäisen huonejärjestyksen mukaan palvelijanhuone. Olohuoneesta on suora yhteys etelään avautuvalle puutarhakuistille. Yläkerrassa ovat makuuhuoneet sekä kylpyhuone. Yläkerran hallista on pääsy kattoterassille. Kellarikerroksessa sijaitsivat alun perin autohalli, ruokakellari, sauna sekä kattilahuone ja öljysäiliö.

Eversti Tiukka asui perheineen Tiukanlinnassa vuoteen 1961 saakka. Vuosina 1979- 80 rakennukseen tehtiin peruskorjaus ja se muutettiin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden lasten päiväkodiksi. Vuonna 1994 Tiukanlinna muutettiin kokous- ja toimistokäyttöön. Käyttäjäksi tuli Kuopion yliopiston ylioppilaskunta, jonka liiketoimintayksikkö toimii talon vuokralaisena edelleen. Tällä hetkellä Tiukanlinna toimii edustavana juhlatalona juuri valmistuneen mittavan peruskorjauksen jälkeen.

Lisää aiheesta Itä-Suomen uutisissa maanantaina 4.9.2006:

  • Analoginen TV2 (Itä-Suomi) klo 17:50
  • YLE24 klo 20:20
  • Itä-Suomen uutisten verkkosivuilla

Lähteet:

  • Arkkitehti Kristiina Helin, QVIM Arkkitehdit Oy
  • Kuopion yliopiston ylioppilaskunta
Lähettäjä: Juhlapalvelua (vieras) - 26.5.2010 - 12:11:23

Elokuussa 2009 Vip Catering teki sopimuksen Kyy:n nyk. Itä Suomen Yliopiston ylioppilaskunnan kanssa Tiukanlinnan tilojen vuokraamisesta ja juhlapalvelutoimintojern hoitamisesta.

Nykyään Vip Cateringin omistaja Markku Nikulainen huolehtii talosta kokonaisvaltaisesti. Tila- ja saunavuokraukset yhtä hyvin kuin Juhlapalvelut Tiukanlinnassa hoituvat Markun kautta.

Vip Catering juhlapalvelu toimittaa juhlapalveluja myös Tiukanlaiina ulkopuolelle.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer