Internetin aikakausi toi uuden surrealismin aallon

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 25.5.2010 - 09:16:46

Nykyisellä tietokoneiden ja internet-yhteyksien aikakaudella on ilmaantunut uusi surrealismin aalto, niin kutsuttu hypersurrealismi, osoittaa Alexandra Simon-Lópezin väitöstutkimus. Näin ollen 1920-luvulla alkunsa saanut surrealistinen ajattelu elää edelleen ja se on tuottanut digitaalisissa taiteissa uudenlaisen kapitalismi-kritiikin aallon. Hypersurrealismi ei ole ainoastaan surrealismin ja hypertekstien välinen risteytymä kirjallisella ja tekstuaalisella tasolla vaan se edustaa myös radikaalia, länsimaisen yhteiskunnan ja kulttuuriin juuriin asti menevää kriittistä maailmankuvaa.
 
Avantgardetaiteen suuntauksista surrealismi on ehkä ollut kaikkein monimuotoisin. Se on saanut vaikutteita paitsi edeltävästä taiteesta ja kirjallisuudesta myös politiikasta, filosofiasta, kielitieteestä, sosiaalitieteistä ja kulttuurista yleensä. Hypertekstuaalisuus on muotoutunut samalla tavalla, ja hypertekstit ovat samassa mielessä avoimia kokeiluille kuin surrealistinen taide on pyrkinyt olemaan luonteeltaan kokeellista ja avointa erilaisille tulkinnoille.
 
Simon-López on verrannut tutkimuksessaan surrealistisia teorioita hypertekstiteorioihin. Tutkimuksen keskeisenä aineistona toimii ranskalaisen Matt Lechienin surrealistinen hyperteksti "Une histoire de science fiction", joka voidaan käsittää hypersurrealismin ensimmäiseksi edustajaksi - siis ensimmäiseksi nimenomaan tietokoneita ja verkkoyhteyksiä varten laadituksi surrealistiseksi tekstiksi. Simon-López tekee media-analyysin avulla näkyväksi Lechienin tekstin yhteyksiä muihin teksteihin.
 
FM Alexandra Simon-Lópezin kirjallisuuden alan väitöskirja Hypersurrealism - Surrealist Literary Hypertexts (Hypersurrealismi - surrealistinen hypertekstikirjallisuus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 28.5.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer