Nuorta muotoilua asuntomessuilla

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 25.5.2010 - 11:19:36

Tulevan kesän asuntomessuilla Kuopiossa nähdään kattava otos nuorta muotoilua. Savonia-ammattikorkeakouluun kuuluvan Kuopion muotoiluakatemian opiskelijat ovat olleet mukana muutaman kohteen sisustussuunnittelussa ja valmistaneet yhteen taloon sisustus- ja taidetekstiilejä laajalla skaalalla.

Lehtori Marke Iivarinen kertoo, että opiskelijatyönä on vuosien varrella tehty useita kymmeniä taidetekstiilejä, mutta näin laaja ja kokonaisvaltainen työ on poikkeuksellinen. Osa opiskelijoiden suunnittelemista malleista etenee teolliseen tuotantoon saakka.

Yksi tehdyistä töistä on näyttävä Puolukkapolku-ryijy, joka koristaa modernin kivitalon olohuoneen seinää. Talon tuleva asukas on Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen perheineen.

 

Puolukat ryöppyävät kivitalon seinällä

Luja-Starkki -talon yläkerta näyttää vielä rakennustyömaalta, mutta alakerrassa on jo valmiimpaa. Elsa ja Petteri Parosen tuleva koti on moderni kivitalo.
– Moderni arkkitehtuuri kaipaa rinnalleen ilmeikkäitä ja värikkäitä tekstiilejä sekä lämpimiä ja murrettuja sävyjä, kertoo Kuopion muotoiluakatemiassa opiskeleva Nina Tervo.

Tervo on suunnitellut talon olohuoneen seinää koristavan mahtavankokoisen Puolukkapolku-ryijyn. Punaisena hohtava ryijy kuvaa hehkuvaa puolukoiden ryöppyä mättäällä.

– Asiakkaiden toiveena oli saada väriä ja ilmettä tälle tilalle. Luonto toimii monesti suunnitteluni lähtökohtana ja niin oli nytkin. Suunnittelussa minulla oli kohtuullisen vapaat kädet, ja asiakas tykkäsikin jo ensimmäisestä ideasta, Tervo kertoo.

 

Perinteinen ryijy modernilla tekniikalla

Perinteiset ryijyt ovat maailmalla kuuminta muotia sisustuksessa, mutta näin suurikokoisia tekstiilejä näkee harvoin. Kaksimetrinen ryijy on kudottu erikoisilla paineilmalla toimivilla pystykangaspuilla eli loomsterilla.
– Perinteisestihän ryijyt kudotaankin pystypuilla, mutta erikoista tässä on se, että luha lasketaan alas paineilmalla. Näin saadaan lyötyä kuteet tiiviiksi ja tasaiseksi, vaikka työ onkin näin leveä, kertoo ryijyä kutomassa ollut opiskelija Kati Niemenoja.

Niemenoja ja Pauliina Korkiakoski viettivät ryijyn ääressä tiiviin urakan.
– Ryijyä kudottiin yhteensä noin kymmenen viikkoa ja teimme kahdeksantuntista päivää.

Kuopion muotoiluakatemian opiskelijoille asuntomessuprojekti on ollut vaativa, mutta mieluinen työ.
– Alussa paineita loi se, että työ tehdään asiakkaalle ja että sen näkee monta sataa tuhatta silmäparia. Mutta on ollut kunnia olla mukana näin hienossa projektissa, Nina Tervo toteaa.

kuuntele Kesto 6'14"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer