Estääkö kahvi keskushermoston sairauksia?

Anne Heikkinen - 10.11.2006 - 13:41:00

Paljonko juot kahvia päivässä?
Neurologian erikoislääkäri Päivi Hartikainen Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologian klinikalta kertoo, että 3-6 kupillista päivässä on sopiva annos. Sillä määrällä kahvia nimittäin voi olla merkitystä paitsi yleiselle vireystilalle myös muun muassa Parkinsonin taudin, sydänsairauksien sekä diabeteksen yhteydessä.

Aiemmista tiedoista ja kansan luuloista poiketen kahvin juomisella ei ole todettu olevan erityisiä terveydellisiä haittoja. Itse asiassa viimeaikaisissa tutkimuksissa kahvia on lähestytty sen terveyttä edistävien vaikutusten näkökulmasta.

Kahvi tunnetusti nostaa keskushermoston vireystilaa, mutta siitä voi olla hyötyä myös terveydellisessä mielessä. Tutkimuksen alla on muun muassa kahvin vaikutukset Parkinsonin tautiin, sydänsairauksiin, diabeteksen että muistitoimintoihin.

Mikä kahvissa vaikuttaa ja kuinka suurta päivittäisannosta tutkija voi suositella? Kysymyksiin vastaa neurologian erikoislääkäri Päivi Hartikainen Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologian klinikalta.

kuuntele Kesto 10'03"

 


 

Puheenvuorossa:

  • Neurologian erikoislääkäri Päivi Hartikainen, KYS neurologian klinikka

Puheenvuoro on taltioitu Itä-Suomen lääketiedepäivillä.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer