Uusitupa vaati lisää varoja tutkimuslaitteisiin

Kari Salmela - 11.9.2008 - 16:19:00

Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa on huolissaan tutkimusinfrastruktuurin kansallisesti kilpailukyvystä. Lääkkeeksi Uusitupa ehdottaa Suomen Akatemian erillisrahoituskierrosta tutkimuslaitteisiin. Lisäksi tarvitaan kansallista yhteistyötä kalliimpien laitteiden hankinnassa ja käytössä.
Kuva: Kimmo Salvén - Ei voi odottaa Nobeleita, jos joutuu hiihtämään puusuksilla muiden käyttäessä huipputeknisiä lasikuitusuksia, latasi Uusitupa Kuopion yliopiston lukuvuoden avajaispuheessaan.
Uusituvan mukaan kansallinen tutkimusstrategia edellyttää tiivistyvää yhteistyötä ja työnjakoa yliopistojen välillä.
Pelkona on, että rakenteilla oleva Aalto-yliopisto imee tutkimuksen infrastruktuurin investointeihin tarkoitettuja varoja muiden kustannuksella.

Uusituvan mukaan uusi yliopistolaki saattaa asettaa yliopistot eriarvoiseen asemaan, jos laissa huomioidaan erikseen tietyt yliopistot, kuten Helsingin yliopisto, Åbo Akademi ja Aalto-yliopisto, ja ne asetetaan eri lähtöviivalle kuin muut.

Uusitupa pohti puheessaan kesäkuussa julkaistun Kansallisen Innovaatiostrategian linjauksia. - Innovaatiostrategiassa on jäänyt vähälle huomiolle pienenevien ikäluokkien mukanaan tuoma haaste ja tieteen kehityksen turvaaminen. Yliopistojen haasteena onkin löytää tulevaisuuden osaajat ja pitää myös huolta nuorista lahjakkaista tutkijoistaan.

Stipendijärjestelmä ulkomaalaisille opiskelijoille

Uusitupa kiirehtii ratkaisua stipendijärjestelmän luomiseksi ulkomaalaisille opiskelijoille. - Jos todella haluamme lahjakkaita opiskelijoita maahamme, tarvitsemme myös työkalut heidän rekrytoimiseksi. Sen luomiseksi tarvitaan erillisrahoitusta, sillä yliopistojen suunniteltu pääomittaminen ei mahdollista laajamittaisen stipendijärjestelmän luomista, Uusitupa sanoi.

Uusituvan mukaan Itä-Suomen yliopisto on vauhdittanut yliopistoreformia, ja se on todellinen edellä kulkija yliopistolaitoksen uudistamisessa Suomessa. Uusitupa kiitteli henkilöstön ja opiskelijoiden aktiivista roolia ja sitoutumista uudistustyöhön.
- Itä-Suomen yliopisto toteuttaa omalta osaltaan kansallista innovaatiostrategiaamme. Se on jo tuonut aivan uutta dynamiikka Itä-Suomeen, Uusitupa sanoi.

Kuuntele Uusituvan Kuopion yliopiston lukuvuoden avajaisissa pitämä puhe kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 21'42"

 


Puheenvuorossa:

  • Rehtori Matti Uusitupa, Kuopion yliopisto

 

Katso myös muuta lukuvuoden avajaisiin liittyvää sisältöä:

Seppo Kääriäinen: Hammaslääketieteen opetuksen aloittamisesta tehty poliittinen sopimus puntarissa
kantti.net

Jouni Holopainen: Nykyopiskelija elää paradoksialassa
kantti.net

Vuoden opettaja kaipaa parempaa yliopiston opetustyön arvostusta
kantti.net

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer