Kuinka kehittää paremmin imeytyviä ja kohdentuvia lääkkeitä?

Anne Heikkinen - 4.8.2009 - 15:19:00

Apteekin hyllyltä löytyvän lääkkeen taustalla on erittäin pitkä ja kallis kehitysprosessi. Lääkekehityksen avulla pyritään löytämään yhä turvallisempia ja tehokkaampia lääkeaineita erilaisten sairauksien hoitoon.

Kuva: Kuopion yliopistoLääkeaineiden epäsuotuisia ominaisuuksia, kuten erilaisia sivuvaikutuksia voidaan vähentää eri menetelmien avulla. Filosofian maisteri Kristiina Huttusen farmaseuttisen kemian väitöskirjatutkimuksessa lääkeaineiden imeytyvyyttä ja kohdentuvuutta parannettiin aihiolääketeknologialla. Aihiolääkkeet ovat aktiivisen lääkeaineen farmakologisesti aktiivisia tai vähemmän aktiivisia johdoksia, jotka muuttuvat elimistössä aktiiviseksi lääkeaineekseen.

Kristiina Huttusen tutkimuksessa keskityttiin muun muassa lääkeaineiden vesiliukoisuuden sekä rasvaliukoisuuden parantamiseen. Merkittävin tulos löytyi diabetes-lääke metformiinin aihiolääkkeellä. Tutkimuksessa kehitetyn metformiinin rasvaliukoisemman aihiolääkkeen avulla voidaan vähentää hoitoon liittyviä sivuvaikutuksia ruoansulatuskanavassa.

kuuntele Kesto 4'28"

 

FM Kristiina Huttusen farmaseuttisen kemian alaan kuuluva väitöskirja Uusien paremmin imeytyvien ja kohdentuvien aihiolääkkeiden suunnittelu, synteesi ja farmaseuttinen karakterisointi tarkastettiin Kuopion yliopiston farmaseuttisessa tiedekunnassa lauantaina 16.5.2009.


Haastateltavana:

  • FM Kristiina Huttunen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer