Kuopion asuntomessuilla sisäilma erityissyynissä

Anja Hiltunen - 22.8.2009 - 11:34:00

Vuonna 2010 järjestettävien Kuopion asuntomessujen teemoja ovat hyvinvointi ja elämänlaatu sekä energiatehokkuus. Saaristokaupungin messualueella rakennetaan kolmea pientaloa, jotka kätkevät rakenteisiinsa monenmoista mittaustekniikkaa. Talot ovat monitieteisen, muun muassa sisäilman laatuun liittyvän tutkimuksen kohteina.

Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat rakentavat Saaristokaupunkiin kaksi samanlaista puulla verhoiltua pientaloa, joiden rakenteisiin on asennettu sisäilman laatua ja monia siihen vaikuttavia tekijöitä mittaavia laitteita. Laitteita on kaikissa huoneissa, esimerkiksi vaatekaapin pohjan alla eteisessä, takan hormissa, huoneiden katoissa ja kaikissa tuuletusikkunoissa. Laitteiden johdot kuljettavat mittaustietoa tutkijoiden ullakolla oleviin laitteisiin.

Asumisen turvallisuuteen ja terveellisyyteen vaikuttavat monet seikat. Ihminen käyttää jopa 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa, ja koska oleskelemme pääasiassa sisätiloissa, on sisäilman laatu olennainen terveyteen vaikuttava tekijä. Sisäilmaan vaikuttavat muun muassa ulkoilma tuuletuksen kautta, pesu- ja puhdistusaineet, kodissa olevat monenlaiset materiaalit, ruoanlaitto, takan käyttö ja lemmikkieläimet.

Messutalojen terveys on pyritty turvaamaan jo rakennusvaiheessa. On huolehdittu siitä, että rakennusmateriaalit ovat hyvälaatuisia. Taloissa on myös joitakin rakenteellisesti tavallisesta poikkeavia ratkaisuja, joita samalla tutkitaan.

Messutaloissa tehtävä tutkimus liittyy asumisen turvallisuuden ja terveellisyyden kehittämishankkeeseen TERTUun. Hankkeessa ovat mukana Kuopion yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Pelastuspisto. Hankkeen perustana on Kuopion tiedepuiston ympäristöterveyteen, asumisterveyteen ja sisäilmaan liittyvä erityisosaaminen. Hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto, Kuopion kaupunki ja yrityspartnerit.

Messualueelle kohoaa yhteistyössä myös Rakennusliike Parha Oy:n rakentamana omakotitalo, jossa tutkitaan energiatehokkuutta eri paksuisilla seinärakenteiden eristeratkaisuilla. Kohteessa seurataan myös energiankulutusta.

Asuntomessut järjestetään 16.7.-15.8.2010 Kuopion Saaristokaupungin Lehtoniemessä, joka sijaitsee Kallaveden äärellä noin kuusi kilometriä kaupungin keskustasta. Alueen nimi on Lehtoniemen Helmi. Sisäilmaa tutkitaan osoitteissa Savolanmutka 6 ja 8, ja Parhan talo on osoitteessa Helmikuja 10.

kuuntele Kesto 23'03"

 Lisää asuntomessuihin liittyen:

Asuntomessut verkossa: kuopionasuntomessut.fi

Haastateltavana:

  • Projektipäällikkö, FT Teija Meklin, Kuopio Innovation Oy
  • Opettaja Hannu Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer