Lapset saavat liikaa kovaa rasvaa ja sokeria

Anne Heikkinen - 26.9.2009 - 16:08:00

Tutkija Pipsa Kyttälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on selvittänyt suomalaisten lasten ruokavaliota ennen kouluikää. Tulokset kertovat tuttua sanomaa rasvan laadusta, liiallisen sokerin saannista sekä niukasta D- ja E-vitamiinien saannista.

Ravitsemuksella on keskeinen merkitys monien kansansairauksiemme, kuten tyypin 2 diabeteksen synnyssä. Ravitsemuksen kohdalla vanha sanonta "mitä nuorena oppii sen vanhana taitaa" pitää paikkansa, ja siksi lasten ravitsemukseen ja terveyden edistämineen satsataan voimakkaasti.

Kuva: Anne HeikkinenKuopion yliopistossa pyritään hakemaan uusia keinoja lasten hyvän ravitsemuksen edistämiseen laajalla Lasten liikunta- ja ravitsemus-hankkeella. Tutkija, ravitsemusterapeutti Virpi Lindi kertoo, että tutkimushankkeeseen pyritään saamaan mukaan 500 kuopiolaista ekaluokkalaista. Tutkimuksessa selvitetään millainen on ekaluokkalaisten liikunnan ja ravitsemuksen tilanne tällä hetkellä ja onko tehostetulla elintapaohjauksella vaikutusta näihin tekijöihin.

Lasten ravitsemus kiinnostaa tutkijoiden ja vanhempien ohella myös markkinamiehiä. Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi Suomen kuluttajaliitosta kertoo, että varsinkin runsaasti sokeria sisältävät mehut erottuvat kaupan hyllystä hieman kyseenalaisin keinoin. Yhtä lailla parannettavaa olisi muun muassa hampurilaisravintoloiden lapille kohdistetussa mainonnassa.

Kuva: Anne HeikkinenKaiken kaikkiaan Suomen kuluttajaliiton mukaan lapsille markkinoidut tuotteet ovat ravitsemukselliselta laadultaan pääosin huonoja. Kuluttajaliitto onkin koonnut verkkosivuilleen materiaalia, joka helpottaa eri tuotteiden vertailemista ja ostopäätösten tekemistä. Sivusto löytyy osoitteesta www.kuluttajaliitto.fi.

kuunteleKesto 19'59"

 


Katso myös:

Suomen Kuluttajaliitto :: Lapset ja elintarvikemarkkinointi

Haastateltavana:

  • Ravitsemusterapeutti, tutkija Virpi Lindi, Kuopion yliopisto
  • Tutkija Pipsa Kyttälä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi, Suomen kuluttajaliitto ry

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer