Kestävä kehitys kompastuu hankeviidakkoon

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 2.1.2010 - 18:58:58

Kuva: Kari SalmelaYTM Ilkka Eisto tutki paikallisesti kestävän kehityksen ja ympäristölähtöisen kehittämistoiminnan suhdetta Pohjois-Karjalan harvaanasutulla maaseudulla.

Hän tuli tutkimuksessaan siihen tulokseen, että esimerkiksi ympäristölähtöistä kehitystoimintaa rasittavat hanketoiminnalle tyypilliset ongelmat, kuten toiminnan lyhytjänteisyys, toteuttajien vaihtuvuus sekä luotujen käytäntöjen heikko juurtuminen osaksi toteuttajaorganisaatioiden perustoimintoja.

Ajatus koko yhteiskuntaa läpäisevästä kestävästä kehityksestä ei toteudu, jos kestävää kehitystä tavoitellaan vain hanketoiminnan avulla. Kestävän kehityksen hankkeet ja uuden luonnonkäytön elinkeinot tarvitsevat tuekseen kokonaisvaltaista eri toimijoita yhdistävää maaseudun kestävän kehityksen politiikkaa, jonka muotoilu ei jää yksinomaan ympäristöhallinnon tehtäväksi, Eisto kirjoittaa väitöstutkimuksessaan.

Eisto suomii myös vallalla olevaa käsitystä. Hänen mukaansa harvaan asuttu maaseutu tarvitsee kokonaisvaltaista kestävän kehityksen politiikkaa.

- Vastoin poliittisen kestävyysretoriikan antamaa kuvaa, paikallistasolla kestävä kehitys ilmenee hajanaisina hankkeina, joissa erottuu yksittäisiä paikallisesti kestävän kehityksen piirteitä, Eisto näpäyttää.

- Kestävän kehityksen paikallisten käytäntöjen aikaansaaminen edellyttää sekä paikallisilta että kansallisilta toimijoilta ja organisaatioilta kykyä hahmottaa omaa toimintaansa paikallisyhteisöjen näkökulmasta käsin, hän huomauttaa.

kuunteleKesto 12'33"

 


Haastateltavana:

  • YTM Ilkka Eisto, Itä-Suomen yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer