Lastentarhanopettajakoulutus ajan hermolla Savonlinnassa

Kari Salmela - 20.3.2010 - 15:05:17

Itä-Suomen yliopiston kampus Savonlinnassa sijaitsee Kuninkaankartanon mäellä lähellä kaupungin keskustaa. Paikkaa on keskiajalla kutsuttu ”Hungerborgiksi” eli nälkämäeksi tiettävästi aikoinaan siellä majailleiden sotilaiden antaman nimen perusteella. Tästä on riittänyt opiskelijoille sananrieskaa vuodesta toiseen.

Mm. luokanopettajan ja lastentarhanopettajan koulutusta antava Itä-Suomen yliopiston pienin kampus Savonlinnassa on todella kauniilla paikalla. Korkealta Kuninkaankartanon mäeltä avautuu komea näkymä kaupungin keskustaan ja Pihlajavedelle.

Savonlinnassa valmistuu vuosittain 30-40 lastentarhanopettajaa. Professori Ulla Härkösen mukaan sisäänottoa lisätään.
- Ensi syksynä tulemme ottamaan 48 opiskelijaa vuosikurssille.

Lastentarhanopettajien arvostus on maassamme kaksijakoinen. Yhtäältä ammattikunta saa kiitosta erinomaisesta esiopetuksesta, mutta toisaalta alan palkkaus on syvässä kuopassa. Korkeakoulututkinnon edellyttävässä ammatissa tienaa hädin tuskin sen verran kuin kaupan kassalla.

Härkönen näkee parhaana jos lasten esiopetus siirtyisi kokonaan sosiaalitoimelta koulutoimen puolelle koko maassa.
- Osassa kuntiahan jo näin toimitaan. Sitä kautta näkisin, että saataisiin myös lastentarhanopettajan ammatin arvostus nousemaan, pohtii Härkönen.

kuunteleKesto 12'37"

 

Footer