Yliopistokouluksen hinta vaihtelee reilusti Itä-Suomessa

Kimmo Salvén - 11.3.2010 - 10:36:21

Tuoreen tilaston mukaan nykyisen Itä-Suomen yliopiston osapuolten, Kuopion ja Joensuun yliopistojen, tuottaman koulutuksen hinnassa on selviä eroja. Kun Joensuussa suoritetun opintopisteen hinnaksi tuli viime vuonna 118 euroa, Kuopiossa yksi opintopiste maksoi 136 euroa. Kuopiossa opintopisteen hinta oli nousussa, kun taas Joensuussa laskussa.

Opintopisteiden hinta ei kuitenkaan anna vielä kokonaiskuvaa koulutuksen hinnasta, sillä maisterin tutkinnon keskimääräinen laajuus Joensuun yliopistossa vuonna 2009 oli 354 opintopistettä ja Kuopion yliopistossa 248 opintopistettä.

Joensuun yliopistossa vuosina 2006–2008 suoritettujen maisterintutkintojen keskimääräiset kustannukset olivat noin 31 000 euroa, joka on hieman alle valtakunnallisen keskitason. Kuopion yliopistossa vuosina 2007–2009 suoritettujen ylempien korkeakoulututkintojen keskimääräiset kustannukset puolestaan olivat 44 768 euroa.

Joensuussa kalleinta koulutusta annettiin luonnontieteellisellä alalla, noin 50 000 euroa maisteria kohti, ja halvinta kasvatustieteellisellä ja yhteiskuntatieteellisellä alalla, jossa hinnaksi jäi noin 24 000 euroa maisterilta. Yhden tohtorintutkinnon keskimääräiset kustannukset Joensuun yliopistossa olivat noin 249 234 euroa.

Kuopiossa taas kallein koulutus löytyi farmasian ja lääketieteen aloilta, jossa maisterin tai lääketieteen lisensiaatin koulutukseen käytettiin noin 64 000 euroa. Halvinta koulutus oli Kuopiossa terveystieteiden alalla, jossa maisteritutkinnon hinnaksi tuli noin 14 000. Yhden tohtorintutkinnon keskimääräiset kustannukset Kuopion yliopistossa olivat noin 442 000 euroa.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer