Sairaala-apteekki on osa sairaanhoidon palapeliä

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 7.4.2010 - 09:25:39

Sairaalafarmasian asiantuntija tekee potilaalle näkymätöntä, mutta tuiki tärkeää työtä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Sairaalafarmasian alalla työskentelee Suomessa noin 500 farmaseuttia ja 80 proviisoria.

Sairaalafarmasian opintoja sisältyy jonkin verran farmasian perusopintoihin, mutta varsinaisia erikoistumisopintoja alalla ei ole ollut. Nyt tilanteeseen tulee muutos, kun Helsingin yliopistossa alkaa sairaala- ja terveyskeskusfarmasian erikoistumiskoulutus ja Itä-Suomen yliopistossa osastofarmasian erityispätevyys-koulutus.

– Koulutus on luotu todelliseen tarpeeseen. Meillä ei ole aiemmin ollut mitään pitkäkestoista koulutusta sairaalafarmasian alalle, kertoo koulutussuunnittelija Carita Linden-Lahti Helsingin yliopistosta.

Sairaala- ja terveyskeskusfarmasian erikoistumiskoulutuksessa ja osastofarmasian erityispätevyys-koulutuksessa koulutetaan jo ammatissa toimivia farmaseutteja ja proviisoreja. Itä-Suomen yliopiston koordinoiman erityispätevyyskoulutuksen lähijaksoja järjestetään tarpeen mukaan eri puolella Suomea.

kuunteleKesto 5'32"

 

Sairaala-apteekki vastaa lääkehuollosta

– Sairaala-apteekin tehtävänä on huolehtia siitä, että potilaalle on sairaalassaolon aikana annettavissa kaikki tarvittavat lääkkeet, luonnehtii erikoisproviisori Raimo Ojala Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekista.

Apteekki toimittaa päivittäiset lääketoimitukset sekä KYSille että ympäristön terveyskeskuksiin.
– Toinen merkittävä osa toimintaamme on lääkkeenvalmistus. Laitamme käyttökuntoon esimerkiksi syöpälääkeannoksia. Teemme myös sellaisia valmisteita, joita ei teollisesti ole saatavissa; tyypillisesti nämä ovat lapsille tehtäviä valmisteita.

Lääketoimitusten ja lääkkeenvalmistuksen lisäksi sairaala-apteekki vastaa lääkeinformaatiopalvelusta.
– Osastoilta voidaan esittää lääkkeisiin liittyviä kysymyksiä ja niihin etsitään täällä vastauksia, Ojala kertoo.

Suomessa on kaikkiaan 24 sairaala-apteekkia. Niiden lääkemyynti on keskimäärin 18 miljoonaa euroa per vuosi.

Erikoisproviisori Raimo Ojala kertoo, että osastofarmasia on alati laajeneva osa sairaala-apteekkien toimintaa.
– Meillä on farmaseutteja työskentelemässä jo noin parillakymmenellä osastolla ja valtakunnallisesti tämä toimina laajenee koko ajan. Jatkossa puhutaan yhä enemmän kliinisen farmasian palvelusta, jossa proviisori tai farmaseutti on osastolla varmistamassa lääkehoidon turvallisuutta.

kuunteleKesto 15'23"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer