Tutkimus selvitti ikääntyvien juomatapoja ja suhdetta alkoholiin

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 15.4.2010 - 10:27:39

Lääketieteen tohtori Marja Aira on selvittänyt millaisia käsityksiä eläkeläisillä on alkoholin hyödyistä ja haitoista terveyden kannalta ja miten he kokevat alkoholin käytöstä keskustelemisen lääkärin kanssa.

Hän toteaa, että yhteiskunnan ristiriitaiset alkoholinormit ovat vaikuttaneet iäkkäiden alkoholisuhteeseen.
– Ajatus alkoholin kohtuukäytöstä on vapautunut, muta toisaalta siihen liittyy edelleen salailua, kaunistelua tai häpeän tunteita.

Iäkkäiden alkoholinkäyttö on lisääntynyt koko ajan.
– Syynä tähän on se, että niin sanottu märkä sukupolvi on siirtymässä eläkeikään. Viemme juomatapamme mennessämme eläkkeelle, Marja Aira toteaa.

Alkoholin terveysvaikutukset ovat saaneet runsaasti palstatilaa viime vuosina uusien epidemiologisten tutkimusten osoitettua alkoholin suojaavan kohtuullisesti käytettynä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksilta. Tutkija Aira korostaa kuitenkin kohtuullisuuden merkitystä.
– Runsaan alkoholinkäytön haitat eivät ole edelleenkään kadonneet mihinkään.

Marja Airan tutkimuksen mukaan alkoholinkäyttö otetaan vain harvoin puheeksi terveydenhuollossa. Tutkimukseen haastateltujen 61–75-vuotiaiden mukaan puheeksioton katsottiin kuitenkin kuuluvan lääkärin toimenkuvaan.

– On oletettu, että iäkkäät loukkaantuvat, jos heiltä kysytään alkoholinkäytöstä. Tämän tutkimuksen mukaan iäkkäät ovat kuitenkin sitä mieltä, että asiasta kysyminen kuuluu lääkärin tehtäviin siinä kuin tupakoinnista kysyminenkin, Aira toteaa. Hän kertoo, että lääkärin vastaanotolla alkoholin käyttöön liittyvän häpeän ja leimautumisen pelon takia todellista tilannetta saatetaan kaunistella.

Iäkkäiden kuvaamat alkoholinkäytön myönteiset piirteet liittyivät suurimmaksi osaksi sosiaaliseen terveyteen.

No, ehkä se jossain mielessä semmonen tilanteen kevennys tai, mut ruoan kanssa. Se monta kertaa tekee tai antaa sihhen ruokaan sellasen eäväyksen. Ja kun siinä oli tää shampanjabaari, niin mennään siihen eikä niihin tavallisiin kahviloihin, että se loi pikkasen luksusta, Sillä tavalla ajatellen se on hyvän olon ja nautinnon lähde.
(Eva 63 v)

Marja Aira toteaa, että alkoholin myönteiseksi miellettyjen vaikutusten takia sitä käytettiin myös lääkkeenä muun muassa sydän- ja vatsavaivoihin sekä unettomuuteen. Haastatellut kokivat, että alkoholin lääkekäytölle on terveydenhuollon hyväksyntä.

Silloin, kun mä vielä olin töissä, niin mulle tuli semmosia sydämen rytmihäiriön tapasia muljahduksia, niin se kokeili jotain lääkettä, mutta siitä tuli niin huono olo. Sitten se sano, että ottakaa konjakkia. Ja sitä on sitten naurettu, että kerrankin oli joku kunn9ollinen tohtori.
(Ulla 66 v)

Alkoholinkäytön haittoina Marja Airan tutkimuksessa haastatellut kuvasivat muun muassa unihäiriöt, masennuksen ja vaikutukset sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Tulee ihan hirveä morkkis ja silloinhan mä olen täällä kuin karhu pesässäni. En mä liikahda täältä minnekään. Mä voin viikonkin olla, etten mä vastaa edes puhelimeenkaan… Ja sit se kestää paljon pitempään se krapula.

Tutkija toteaa, että alkoholinkäytön puheeksi ottaminen on hankalaa myös lääkärille.
– Ja vastauksen saatuaan moni ei tiedä miten siihen suhtautua ja mitä antaa neuvoksi.

– Mielestäni lääkäreille pitäisi saada rutinoitunut tapa kysyä alkoholinkäytöstä. Puheeksi ottamisen ja lyhyen neuvonnan on osoitettu olevan tehokas tapa ikääntyneidenkin alkoholinkäytön vähentämiseksi.

LT Marja Aira työskentelee kliinisenä opettaja Itä-Suomen yliopistossa. Kursivoidut sitaatit ovat lainauksia hänen tutkimuksestaan Iäkkäiden suhtautuminen alkoholin käytöstä kysymiseen.

 

Kuuntele Marja Airan haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 12'57"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer