James Baldwin oli aikaansa edellä

Kimmo Salvén - 11.5.2010 - 11:07:31

Kuva: Carl Van VechtenFL Pekka Kilpeläisen englannin kielen ja kulttuurin alan väitöskirjassa tarkastellaan afrikkalaisamerikkalaisen kirjailijan ja yhteiskuntakriitikon James Baldwinin (1924–1987) tuotantoa. Tutkimuksessa Baldwinin teoksia ja ajattelua luonnehtivana piirteenä nähdään sortoa ja yhteiskunnallista epätasa-arvoa aiheuttavien identiteettikategorioiden vastustaminen ja purkaminen. Jo vuonna 1949 julkaistussa esseessään Everybody’s Protest Novel hän korosti, että nämä kategoriat eivät pohjaudu mihinkään muuttumattomiin totuuksiin, vaan ne rakentuvat sosiaalisesti. Tässä suhteessa hän oli reilusti edellä aikaansa.

Baldwinin kritiikki totuttuja ajattelumalleja kohtaan perustuu näkemykseen, jonka mukaan erityisesti rodun, seksuaalisuuden ja sukupuolen kategoriat toimivat usein vallan välikappaleina, joiden avulla yhteiskunnallista eriarvoisuutta pyritään perustelemaan. Baldwinin teosten pohjavireenä on jatkuvasti havaittavissa hänen unelmansa maailmasta, jossa ihmisiä ei luokitella ja arvoteta näiden kategorioiden perusteella. Kilpeläinen viittaa tähän esittelemällä tutkimuksessaan postkategorisen utopian käsitteen, joka tarkoittaa ajatusta maailmasta, jossa identiteettikategoriat eivät toimi eriarvoisuuden perusteina.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoKilpeläisen lähestymistapa perustuu amerikkalaisen kirjallisuus- ja kulttuuriteoreetikon Fredric Jamesonin poliittisen alitajunnan teoriaan. Sen lähtökohtana on kirjallisuuden ja muun taiteen yhteiskuntasidonnaisuus. Teoksia luetaan yhteiskunnallisten ristiriitojen vertauskuvallisina ilmauksina ja niiden kuvitteellisina ratkaisuina. Toisin sanoen yhteiskunnan ongelmien nähdään välittyvän teoksiin tavalla, joka muistuttaa alitajunnan välittymistä uniin. Baldwinin teosten hallitsevaksi poliittiseksi alitajunnaksi nousee nimenomaan postkategorisen utopian ajatus, joka vaikuttaa eri tavoin kaikissa hänen teoksissaan.

FL Pekka Kilpeläisen väitöskirja In Search of a Postcategorical Utopia: James Baldwin and the Politics of "Race" and Sexuality (Postkategorista utopiaa etsimässä: James Baldwin ja "rodun" ja seksuaalisuuden politiikat) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 11.5.2010.

Katso myös:

YLE Elävä arkisto - Baldwinin haastattelu hänen vierailultaan Suomessa 1964

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer