Käsityökulttuuri nousussa internetissä

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 18.5.2010 - 09:31:17

Käsityöllinen toiminta välittyy yhä useammin internetissä sosiaalisen median kautta, todetaan tuoreessa kasvatustieteen lisensiaatti Leena Vartiaisen väitöstutkimuksessa. Vartiainen on tutkinut käsityökulttuuria liveroolipelaajien ja historiaharrastajien yhteisöissä, jotka edustavat maassamme vielä verrattain tuoreita kulttuurimuotoja. Harrastajien määrä on kasvanut tasaisesti, ja käsityön tekemisestä on tullut näkyvä osa harrastusta.

Harrastajaseurojen toiminta kattaa miltei kaikki elämisen alueet, pienistä esineistä kokonaisiin kyliin ja laivoihin, ja harrastuksessa ollaan mukana usein koko perheen voimin. Vartiainen tulkitsee harrastajien käsityöllistä toimintaa kolmen eri kehyksen kautta: yhteisön jäsenten muodostaman verkoston, käsityötaitojen sekä elämyksellisyyden kautta.
 
Verkostokehyksessä harrastajat neuvovat toisiaan käsityön tekemisessä keskustelupalstojen ja sähköpostin välityksellä, avoimesti yhdessä suunnitellen ja aloittelijoita ohjaten.
Taitokehyksessä tulevat esille harrastajien monipuoliset käsityötaidot. Taitotasoltaan harrastajat ovat monentasoisia, sillä harrastajissa on sekä käsityön tekemisen aloittelijoita että pitkälle edenneitä ja koulutuksen saaneita käsityöntekijöitä.
Elämyskehyksessä korostuu harrastuksen koko idea. Harrastajat rakentavat kuvitteelliselle hahmolle asuja ja esineitä, ja pukeutumistapahtuma on harrastukseen kuuluva rituaali. Kuvitteellisen maailman ja hahmon rakentaminen kasvattaa käsityötaitojen lisäksi vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, organisointitaitoja sekä kehittää yksilön mielikuvitusta ja luovuutta.

KL Leena Vartiaisen käsityötieteen alaan kuuluva väitöskirja Yhteisöllinen käsityö - Verkostoja, taitoja ja yhteisiä elämyksiä tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksella 21.5.2010.

 


Kuvituskuva: Verena Dahmen (Creative Commons)

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer