Lääkitse oikein lapsen kipua

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 20.5.2010 - 11:53:42

LL Elina Kumpulaisen väitöstutkimuksessa selvitettiin kipulääkkeiden käyttäytymistä lasten elimistössä. Anestesiologian ja tehohoidon alaan kuuluvan tutkimuksen tulokset antavat kaivattua tietoa aiheesta, sillä vastaavaa tutkimusta ei juurikaan ole tehty.

Kumpulaisen tutkimukseen osallistui kaikkiaan 160 lasta, jotka tulivat sairaalaan alavartalon leikkaukseen. Terveiltä lapsilta lääkeaineiden pitoisuutta aivoissa ja selkäytimessä on mahdoton mitata. Tässä tutkimuksessa lääkkeiden keskushermostopitoisuutta arvioitiin keräämällä aivo-selkäydinnestenäyte selkäpuudutuksen yhteydessä.
– Tulosten mukaan tulehduskipulääkkeet ibuprofeiini, diklofenaakki, ketorolaakki, indometasiini ja parasetamoli kulkeutuvat hyvin lasten keskushermostoon. Korkeimmat pitoisuudet saavutettiin tunnin kuluttua lääkkeen antamisesta, Elina Kumpulainen kertoo.

Viive lääkkeen antamisen ja sen vaikutuksen alkamisen välillä on siis vähimmillään tunti.
– Suun kautta annettavat lääkkeet pääsevät vereen puolen tunnin tai tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta ja siitä vielä tunti keskushermostoon saakka. Viivettä tulee, joten lääke kannattaa antaa heti, kun lapsella on kipua.

Kumpulaisen mukaan parasta tapa antaa lapselle lääkettä on suun kautta.
– Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että lääkeaineen imeytyminen peräpuikoista on epävarmaa. Joskus lääke imeytyy ja tehoaa hyvin, toisinaan imeytymistä ei juuri tapahdu ja silloin lääke ei helpota lapsen kipua.

Tärkeää on myös antaa lapselle riittävän suuri annos lääkettä.
– Lääkkeen käytöllä on tarkoitus ja jos tarkoituksena on lievittää kipua, niin liian pieni annos ei auta. Ongelmallista on myös se, jos lääkettä annetaan toistuvasti pieniä annoksia, Kumpulainen toteaa.

Kaiken kaikkiaan myös lasten kipua on tärkeä hoitaa, sillä hoitamattomalla kivulla voi olla pitkäaikaisia haitallisia vaikutuksia.

kuuntele Kesto 8'59"

 

Lääketieteen lisensiaatti Elina Kumpulaisen anestesiologian ja tehohoidon alaan kuuluva väitöskirja Tulehduskipulääkkeiden ja parasetamolin kulkeutuminen keskushermostoon lapsilla tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 12.5.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer