Lapsen kipua kannattaa lääkitä heti

Kimmo Salvén - 6.5.2010 - 14:36:55

Lapsen kokemaan kipuun kannattaa reagoida nopeasti, sillä lääkeaineen imeytyminen kestää aikansa. LL Elina Kumpulaisen väitöstutkimuksessa todettiin, että suoraan laskimoon annettu lääkeannos vaikutti vasta noin tunnin kuluttua. Tableteista ja lääkeliuoksista imeytyminen lisää viivettä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten tavallisimmin käytetyt tulehduskipulääkkeet kulkeutuvat lasten keskushermostoon. Koska lääkkeiden pitoisuutta aivoissa ja selkäytimessä on mahdotonta mitata terveiltä lapsilta, arvioitiin lääkkeiden keskushermostopitoisuutta keräämällä aivo-selkäydinnestenäyte selkäpuudutuksen yhteydessä.

Tutkimuksessa todettiin, että tulehduskipulääkkeet ibuprofeeni, diklofenaakki, ketorolaakki, indometasiini ja parasetamoli kulkeutuvat lasten aivo-selkäydinnesteeseen. Korkeimmat lääkeainepitoisuudet aivo-selkäydinnesteessä havaittiin tunnin kuluttua. Lääkeaineiden välillä havaittiin myös eroja. Parasetamolin pitoisuudet aivo-selkäydinnesteessä olivat yhtä suuria kuin pitoisuudet veressä, kun taas muiden lääkkeiden pitoisuudet olivat pienempiä – noin sadasosa siitä mitä veressä. Tämä ero lääkkeiden välillä ei kuitenkaan vaikuta niiden tehoon, sillä niiden vaikutustapa on erilainen.

Kaikenikäiset lapset tuntevat kipua, vaikka eivät osaisikaan kertoa siitä. Myös pienten lasten kipua on tärkeä hoitaa – hoitamattomalla kivulla voi olla pitkäaikaisia haitallisia vaikutuksia.

LL Elina Kumpulaisen anestesiologian ja tehohoidon alaan kuuluva väitöskirja ”Central Nervous System Permeation of Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs and Paracetamol in Children” (Tulehduskipulääkkeiden ja parasetamolin kulkeutuminen keskushermostoon lapsilla) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.5.2010.

Footer