Saima-mitali arkkiatri Risto Pelkoselle

Kimmo Salvén - 12.5.2010 - 16:00:00

Kuva: Kari SalmelaItä-Suomen yliopiston ja Savon Sanomien myöntämän Saima-mitalin saa tänä vuonna arkkiatri Risto Pelkonen. Perusteluissaan palkintoraati korostaa erityisesti arkkiatri Pelkosen eettistä valveutuneisuutta ja hänen kaikkea elämää kunnioittavaa mielen rohkeutta.

Palkintoraadin mielestä Risto Pelkonen on esimerkillisellä tavalla osallistunut niin lääketieteelliseen kuin yleiseen eettiseen keskusteluun. Arkkiatrina toimiessaan hän on toiminut sekä lääkärikunnan että koko yhteiskunnan eettisenä herättelijänä ja omanatuntona. Hänen humaani ja elämää arvostava asenteensa on ollut erinomainen ohjenuora niin terveydenhuollon piirissä työskenteleville kuin kaikille kansalaisille. Arkkiatri Pelkonen on ollut aina voimakkaasti vaatimassa potilasta kunnioittavaa asennetta kaikilta heidän kanssaan työskenteleviltä. Hän on tuonut rohkeasti esiin oikeaksi uskomansa näkemykset riippumatta siitä ovatko ne edustaneet enemmistön vai pienen vähemmistön mielipidettä.

Iisalmessa vuonna 1931 syntynyt Pelkonen on tehnyt merkittävän tieteellisen uran lääketieteen tutkijana ja opettajana. Koulutukseltaan hän on sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, valtaosan  lääkärinurastaan Pelkonen työskenteli Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Professorin arvon Risto Pelkonen sai vuonna  1989 ja arkkiatriksi hänet nimitettiin vuonna 1995.

Taiteilija Taru Mäntysen suunnittelema Saima-mitali myönnetään vuosittain tunnustukseksi suomalaisen henkisen tai taloudellisen kehityksen kansalliselle vaikuttajalle. Mitali luovutetaan Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston 47. vuosijuhlan ja apurahojen jakotilaisuuden yhteydessä.

Arkkiatri Risto Pelkonen piti tilaisuudessa mitalin saajan perinteisen Snellman-luennon otsikolla Parantajan matkassa. Luento on ladattavissa Itä-Suomen yliopiston palvelimelta (PDF).

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer