Nainen metsäkoneen puikoissa

Kari Salmela - 9.6.2010 - 09:59:01

Nainen metsäkoneen puikoissa ei ole edelleenkään yleinen näky, vaan saa joskus tottumattomat metsäisännät hieraisemaan silmiään. Ala on edelleen miehinen ja suhtautuminen naisiin on jokseenkin vaihtelevaa.

Maaninkalainen Tarja Jalkala ja useat muut metsäkonetta käskyttävät metsäalan ammattilaiset, tässä tapauksessa siis naiset, tekevät kuitenkin savotoilla selvää jälkeä niin työrupeamasta kuin metsäisäntien ennakkoluuloistakin.

Metsäkoneenkuljettajan työ on usein raskasta vuorotyötä jota tehdään yksin metsässä. Luonteeltaan se ei kaikille sovi.
– Kyllähän tässä työssä täytyy itsenäinen olla että pystyy itsestään työskentelemään siellä metsässä ja pärjää kuitenkin muidenkin ihmisten kanssa jos sattuu sellaisia näkemään, Jalkala naurahtaa.
– Tässä pitää paljon tietää metsästä, koneesta ja kaikesta mitä täällä tulee vastaan,  siellä tulee muuten äkkiä tuhoja aikaan.

Metsäkonealalla näkyy tulevaisuudessa sama ilmiö kuin monella muullakin alalla, tekijät eläköityvät ja työmarkkinoilla avautuu uusia paikkoja.
– Suurin osa kuskeista on tällä hetkellä varmaankin päältä viidenkymmenen, mutta onhan noita nuoriakin tulossa. Harmillista on kuitenkin se, että aika monet vaihtavat alaa eivätkä kaikki jää tähän metsäpuolelle, Jalkala harmittelee. Syynä voivat olla esimerkiksi terveydelliset tekijät tai mielenkiinnon suuntautuminen toisaalle.

Metsäalalla toimimista voisi Jalkalan itsensä kohdalla luonnehtia jo elämäntavaksi. Tällä hetkellä hän toimii metsäkonehommien lisäksi tuntiopettajana Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan yksikössä kouluttamassa metsäkoneenkuljettajaksi opiskelevia, ajokonesuuntautuvia opiskelijoita.
Samaan aikaan hän opiskelee myös itse koneinsinööriksi Savonia-ammattikorkeakoulun kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmassa. Horisontissa häämöttää opettajan pätevyys.

Myös Tarja Jalkalan mies Ville ajaa metsäkonetta, joten metsä ja metsäkoneet ovat taatusti puheenaiheina kotonakin.

Kuuntele Tarja Jalkalan haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 10'20"

 

Footer