Aspekti 28.7.2013

Toimitus - 28.7.2013 - 17:18:01

AspektiAspekti Yle Puheella sunnuntaina 28.7.2013.

Lähetyksemme aluksi ohjelmasarjaan 10 kysymystä ikääntymisestä.
– Vuoteen 2015 mennessä tarvittaisiin 220–230 000 uutta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Julkisen järjestelmän koulutettujen ammattien ja palkkatyön kautta tapahtuvan hoivan historia ei ole kovin pitkä Suomessa ja ollaanko tulossa siihen, että hoito- ja hoivavastuuta palautetaan takaisin perheille, kysyy professori Juha Kinnunen.

Uusiutuvan energian hankintaa ja käyttöä voidaan kehittää niin laitostasolla kuin pienemmissäkin yksiköissä, eli kiinteistötasolla. Tekniikka on kuitenkin hyvin kirjavaa ja sen yhdistäminen ja käyttöönotto vaatii paljon osaamista.
Tämän osaamisen tarpeeseen vastaa osaltaan Siilinjärven Toivalaan rakennettu Savon ammatti- ja aikuisopiston uusiutuvan energian laboratorio.

Masennusta pyritään hoitamaan järeiden keinojen lisäksi yhä useammin myös elämäntapavalinnoilla.
– Kyllä elämäntapatekijät nousevat arvoonsa, onko ihmisellä jotain hänelle mielekkäitä keinoja vähentää kuormituksen tunnetta. Jos taas ajatellaan ihmistä, joka on jo masentunut, niin pitäisi miettiä liikuntaa, terveellistä ruokavaliota ja riittävää unta. Nämä ovat keskeisiä asioita kun ajatellaan masennuksen tukihoitoa sen kaiken muun tarvittavan hoidon ohella, kuvaa dosentti Soili Lehto masennuksen elämäntapahoitoa.

Tähän aspektin lopuksi hypätään vielä paremman päivän pariin - ihminen tekee paljon hallaa itselleen jämähtämällä pitkiksi ajoiksi paikoilleen. Viime aikoina on puhuttu liikkumattomuudesta - mutta mistä siinä oikein on kyse ja miksi siitä pitäisi olla huolissaan?

Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 60'00"

 

Lisää Aspekteja (kantti.net)

Yle Puhe

Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

 

Footer