Geenihoito tehoaa munasarjasyöpään

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 30.9.2010 - 11:48:46

Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä tappavin. Siihen kuolee enemmän naisia kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä. Nykyisillä hoidoilla potilaiden ennustetta ei ole pystytty parantamaan, joten uusia hoitomuotoja kaivataan kipeästi.

Lääketieteen lisensiaatti Hanna Sallinen tutki tuoreessa väitöstutkimuksessaan adenovirusvälitteisen, veri- ja imusuonten kasvua estävän geenihoidon tehoa munasarjasyöpään.

– Tällä hoidolla pyritään vaikuttamaan verisuoniin. Kasvaimet tarvitsevat hyvän, toimivan verisuonituksen, jotta ne pystyvät kasvamaan ja leviämään. Pyrimme siis estämään verisuonten ja imusuonten kehitystä ja täten estämään kasvaimen kasvua. Geenihoidolla ei siis suoraan hoideta tuumorisoluja, vaan niiden ympärillä olevia verisuonia ja niiden soluja, Sallinen toteaa.

Hanna Sallinen kertoo, että veri- ja imusuonten kasvua estävällä geenihoidolla oli merkittävä hoitovaikutus munasarjasyöpäkasvaimiin hiirillä.
– Tavoitteena on että potilaskokeisiin päästäisiin lähivuosien aikana. Toki tarvitaan vielä lisätutkimuksia, joissa selvitetään erityisesti tämän hoidon turvallisuutta, mutta nekin kokeet ovat jo osittain menossa.

Sallisen väitöstutkimuksessa selvitettiin myös voisiko verenkierron angiopoietiini-tasojen mittaaminen parantaa munasarjasyövän diagnostiikkaa tai vaikuttaisivatko nämä verisuonten kasvutekijät potilaiden ennusteeseen.
– Kun potilaita hoidetaan kohdistetuilla hoidoilla, on huutava pula merkkiaineista, joilla voidaan selvittää ketkä soveltuvat mihinkin hoitoon. Nyt on tutkittu voisiko angiopoietiini-tasoista saada vihjettä ketkä potilaat hyötyvät hoidosta ja voidaan myös seurata hoitovastetta.

Sallinen toteaa, että verenkierron angiopoietiini-2-pitoisuutta voidaan mahdollisesti käyttää lisätutkimuksena, kun selvitetään munasarjakasvaimen pahanlaatuisuutta ja potilaan ennustetta.

kuuntele Kesto 5'22"

 

Lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Sallisen väitöskirja Ovarian cancer and gene therapy - modelling, angiogenesis and targeting vascular supply tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 24.9.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer