Uutta virtaa bioenergialle

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 6.10.2010 - 11:56:58

Pelletistä on povattu bioenergian hittituotetta, mutta sen suurimmat lupaukset ovat vielä lunastamatta. Paineita bioenergian hyödyntämiselle luovat alati tiukkenevat päästörajat muun muassa hiukkasille ja häälle sekä Euroopan Unionin tavoite lisätä uusiutuvan energian käyttöä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu uutta kaasutus-polttotekniikkaa pellettipoltossa ja todettu sen vähentävän hiukkaspäästöjä kymmenesosaan nykytekniikkaan verrattuna.
Professori Jorma Jokiniemen mukaan tämä antaa toivoa siitä, että uudella tekniikalla tiukentuvat päästörajat ovat alitettavissa.

– Uudessa polttotekniikassa kiinteä polttoaine muutetaan kaasumaiseksi ennen varsinaista polttoa. Tämä tapahtuu erillisessä kaasutusreaktorissa. Syntynyt kaasu sekoitetaan polttoilman kanssa ja johdetaan poltettavaksi polttopäähän, Jokiniemi kuvailee. Uuden tekniikan mukainen poltin on asennettavissa lähes kaikkiin jo käytössä oleviin öljykattiloihin.

 

Pökköä pesään uudella tavalla

Suomessa pienpoltolle ei tähän saakka ole ollut olemassa päästörajoja, mutta Jorma Jokiniemen mukaan päästörajat tulevat luultavasti voimaan viimeistään vuonna 2015. Tämä tuo suuria muutoksia pienkiinteistöjen lämmitykseen.
– Uusien laitteiden tulee täyttää päästörajat ja vahoja laitteita ei enää voi myydä.

– Lisäksi uusiutuvan energian käyttöä tulisi lisätä nykyisestä 28 prosentista 38 prosenttiin. Suuri osa tästä tullaan täyttämään bioenergialla, joko hakkeella, pelletillä tai klapeilla. Näin on myös pienissä kiinteistökohtaisissa kattiloissa, missä voidaan esimerkiksi öljylämmitys vaihtaa toimimaan pelleteillä, Jokiniemi toteaa.

Suomen lämmitysmarkkinoille arvioidaan vuonna 2010 tulevan noin 25 000 uutta pellettilämmitteistä pienkohdetta. Öljylämmitteisiä pienkiinteistöjä, joihin uusi kaasutus-polttotekniikkaa hyödyntävä laite voidaan asentaa, on Suomessa noin 250 000 kappaletta.

kuuntele Kesto 13'20"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer