Uutta tietoa androgeenien vaikutuksesta eturauhassyövän kehittymiseen

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 24.9.2010 - 10:48:28

Eturauhassyövän kehittyminen riippuu pitkälti mieshormonien eli androgeenien ja androgeenireseptorin säätelemien geenien aktiivisuudesta. Yksi tällaisista geeneistä on ELK4, joka löydettiin tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Androgeenit tunnetaan myös mieshormoneina. Ne saavat aikaan jo sikiökehityksessä miehisten sukupuoliominaisuuksien kehittymisen, jatkaen näiden ylläpitämistä ja kehittämistä koko loppuelämän ajan.

– Tietyssä sikiökehityksen vaiheessa pojilla testosteroni ja muutkin androgeenit vaikuttavat kivesten kehittymiseen, sekä myöhemmin puberteetissa yleisesti ottaen miehisten ominaisuuksien ja eturauhasen syntyyn ja ylläpitää näitä miehisiä ominaisuuksia läpi elämän, kertoo tutkija Harri Makkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Makkosen tutkimuksessa löydetty geeni on androgeeneilla säädeltävä geeni.
– Me tutkimme tätä uutta androgeenien säätelemää geeniä, ELK4:ää, ja havaitsimme tämän geeniproteiinin lisääntyvän sitä mukaa kun eturauhassyöpä muuttui pahanlaatuiseksi. Huomasimme myös sen, että tämä lisääntynyt ELK4:n määrä lisäsi näiden syöpäsolujen kasvunopeutta, Makkonen kuvailee.

Tuloksista on hyötyä niissä eturauhassyöpätapauksissa joissa ELK4:n havaitaan olevan koholla, noin prosentissa eturauhassyöpätapauksista.
– Tulevaisuudessa jos tätä ELK4:ää vastaan sitten kehitetään lääkettä, niin näillä diagnostisilla menetelmillä voidaan kohdistamaan nämä lääkitykset nimenomaan näille henkilöille joilla tämä ELK4 aiheuttaa sitä ongelmaa.

kuuntele Kesto 7'09"

 

FM, LK Harri Makkosen väitöskirja Androgen Receptor-Mediated Gene Activation in Prostate Cancer Cells (Androgeenireseptorivälitteinen geeniaktivaatio eturauhassyöpäsoluissa) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 18.9.2010.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer