Migreeni ja jännityspäänsärky vaikeuttavat monien elämää

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 7.10.2010 - 14:57:16

Päänsärky menee usein ohi särkylääkkeellä ja pienellä levolla. Mutta entä jos lääkkeet ja lepo eivät tepsisi, tehoaisivat huonosti - tai päänsärkyä olisi huomattavan usein?

Näin on hyvin useiden ihmisten laita.

Migreenistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa 10% miehistä ja 25% naisista. Jännityspäänsärky on tuttu valtaosalle väestöstä, jopa 70% miehistä ja 90% naisista kokee jännityspäänsärkyä elämänsä aikana.

Kuva: Kimmo Salvén– Migreeni on hyvin yleinen neurologinen oire, ja se koetaan hyvin kiusalliseksi ja häiritseväksi sairaudeksi, joka häiritsee runsaasti arki- ja työelämää, toteaa neurologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Hallikainen patistaa ihmisiä migreenin hoidossa hyvin topakkaan hoitoon.
– Varmasti migreenin aiheuttamat poissaolot olisivat vähäisempiä, jos migreeni hoidettaisiin asianmukaisesti. Migreeni on hyvin invalidisoiva sairaus, jota sen ei tarvitsisi enää tänä päivänä olla.

Fyysisestä tai henkisestä jännityksestä johtuva jännityspäänsärky on sekin hyvin hankala, vaikkakaan päänsärky ei ole niin kova kuin migreenissä.
– Siihen ei liity yleensä ennakko-oireita, rasitus helpottaa toisin kuin migreenissä, siihen ei myöskään liity usein migreenikohtauksen yhteydessä koettavaa pahoinvointia ja oksentelua.
– Hyvin usein jännityspäänsärky alkaa päivän mittaan, kun taas migreeni alkaa öisin ja hyvin usein alkaakin siinä aamuyöstä.

Millaisia oireita näihin särkyihin sitten liittyy ja kuinka niitä hoidetaan?
Kuuntele neurologian erikoislääkäri Merja Hallikaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'15"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer