Lisätukea graduntekoon

Kimmo Salvén - 9.4.2011 - 17:15:38

Gradu. Jostain syystä se tuppaa jäämään opiskelussa viimetippaan, joka kasvattaa myös riskiä sille, että gradu jää varsinaisen opiskelun aikana tekemättä. Syynä gradun tekemisen jäämiseen voivat esimerkiksi perhesyyt tai  työelämän imu.

Onneksi gradun tekemisen tueksi on perustettu erilaisia sparraus- ja tukiryhmiä.

Yksi tukea antavista tahoista on Kuopion Kesäyliopiston Gradusparraus-ryhmä, joka kokoontui Kuopiossa ensimmäistä kertaa keväällä. Joensuussa gradusparrauksella on jo pitkät perinteet.
– Aika pienestä se on monesti kiinni, että ne opinnot saa loppuun. Yleensä noin puolet valmistuvat gradusparrauksen aikana ja loput vuoden, puolentoista vuoden aikana, kertoo gradusparraaja Sirja Möttönen.

Myös yliopistomaailmassa tapahtuva myllerrys näkyy gradujen viivästymisenä. Henkilökunnan ja tiederajojen muuttuessa gradun pariin palaavalla on vastassaan suuri joukko selvitettäviä asioita.
– Aloitamme käymään läpi perusasioita - kuka on amanuenssi, mitä graduntekemiseen kuuluu, mitkä ovat gradun arviointiohjeet, käydään läpi keskeisiä henkilöitä, otetaan yhteyttä ohjaajaan ja selvitetään käytännön asioita -  ne ovat lähtökohta sille gradun valmistumiselle. Yksin tämä tuntuu olevan aika työlästä, mutta ryhmän tuen avulla kaikki tehdään yhtä-aikaa ja innostetaan ja potkitaan toisia eteenpäin, Möttönen kuvailee prosessia.

 

Onko gradun tekeminen sitten vaikeaa vai ei, siitä voidaan varmasti olla montaakin eri mieltä. Ensisijaisen tärkeää lienee kuitenkin oikea-aikainen ja riittävä tuki.

– Gradun tekeminen ei ole vaikeaa jos tietää mitä tekee, mutta vaikeaa se on prosessina. Ja siihen ei välttämättä saa tukea siten kuin kukin sitä kaipaa, toteaa Kuopion kesäyliopiston Gradusparrausryhmään sparrattavaksi tullut Moona Waltari.

Muutaman työvuoden jälkeen opintovapaalle jäänyt Waltari hakee sparrausryhmästä aktiivista ohjausta ja tukea prosessin eri vaiheisiin.

– Käytännössä on tullut vinkkejä gradun työstämisestä tieteellisestä näkökulmasta. Konkretisoidaan tavoittaita ja sen kautta saavutetaankin niitä, kuvailee Waltari.

Waltari toivoo oman gradunsa olevan valmiina syksyllä.


Gradua vaille valmista on myös Mari Kokolahden opintojen tila. Tarina on aika tavallinen, ensin perhe, sitten työmaailman imu. Nyt Kokolahti totesi, että on aika tarttua gradun kimppuun.

– No siihen  varmaan on monta innoittajaa, mutta nyt on ehkä enemmän aikaa itselle ja opinnoille lasten ollessa sopivassa iässä. Asetin itselleni sellaiset tavoitteet, että nyt tai ei koskaan, Kokolahti kertoo sparraukseen lähtemisen taustoista.

Tukeen Kokolahti on ollut tyytyväinen.
– Tästä on saanut ennen kaikkea psyykkistä valmennusta. Kun kuulee mitä toiset ajattelevat ja tekevät, siitä saa potkua omaan tekemiseen ja ihan konkreettisia virstanpylväitäkin on ollut, eli kirjoittamaankin on päästy.

Kokolahtikin on asettanut gradunsa valmistumiselle selvät rajat, mutta ei liian tiukasti.
– Kyllä sen tänä vuonna valmiiksi saan. Kesällä pitäisi olla jonkinlainen tuotos olemassa. Jos valmis niin hyvä, mutta olen armollinen ja annan itselleni koko vuoden aikaa, Kokolahti naurahtaa.


Gradusparraaja Sirja Möttönen kannustaa graduntuskissa painivia selvittämään, millaisia tukiryhmiä on tarjolla. Kuopion kesäyliopiston ryhmä tarjolla myös verkon välityksellä, mutta ryhmiä löytyy ympäri maata.

– Kannattaa kysellä omista tiedekunnista ja osastoista. On olemassa monenlaisia graduntekemiseen liittyviä tukiryhmiä. Olen kuullut graduremmeistä ja muista vastaavista. Neuvoa kannattaa käydä pyytämässä esimerkiksi amanuensseilta, gradusparraaja Sirja Möttönen opastaa.


Kuuntele Möttösen, Waltarin ja Kokolahden haastattelut kokonaisuudessaan:

 

kuuntele Kesto 17'52"

Lähettäjä: Hyvä ajoitus (vieras) - 11.4.2011 - 09:34:01

Gradua miettiessäni tänne törmäsin :)

http://www.hs.fi/viivijawagner/1135265248371

Footer