Väitös: imetys on myös isien juttu

Anne Heikkinen - 26.5.2011 - 13:57:08

Äidinmaito on vastasyntyneen vauvan parasta ravintoa. Silti vain prosentti suomalaisista vauvoista saa ravitsemussuositusten mukaista täysimetystä suositeltuun puolen vuoden ikään saakka. Huolestuttava trendi on, että jopa alle kuukauden ikäisten vauvojen täysimetys on vähentynyt.

Terveystieteiden maisteri Sari Laanterä selvitti väitöstutkimuksessaan imetysohjauksen kehittämistarpeita. Tulosten mukaan imetysohjauksen käytänteitä on syytä kehittää ja perheille, erityisesti isille, on tarjottava enemmän tukea imetyksen tiimoilta.
– Isän tukeminen on tärkeää, sillä hän puolestaan on tukijana äidille, Laanterä toteaa.

Imetysohjaus antaa lasta odottavalle perheelle oikeaa tietoa, vahvistusta imetysmyönteisille asenteille sekä ennen kaikkea luottamusta imetyksen onnistumiseen. Sari Laanterä kertoo, että imetyksessä tieto on valttia ja hyvät tiedot imetykseen liittyen ovat yhteydessä imetyksen toteutumiseen.

Laanterän väitöstutkimukseen mukaan tulevilla vanhemmilla on epätietoisuutta esimerkiksi siitä, miten maidon tuloa voi lisätä ja milloin vauvalle voi antaa lisäruokaa.

Kansalliset imetyssuositukset eivät siis toteudu, mitä on tehtävissä?
– Terveydenhuollon ammattilaisilta puuttuu tarvittavaa tietoa, voimavaroja ja ohjaustaitoja. Huomiota on kiinnitettävä terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen, sillä osaava terveydenhuollon ammattilainen pystyy antamaan laadukasta imetysohjausta, Sari Laanterä kertoo.

kuuntele Kesto 4'22"

 

Terveystieteiden maisteri Sari Laanterän väitöskirja Imetysohjaus äitiyshuollossa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 13.5.2011.

Footer