Yleislääkärin osaamiselle on käyttöä maailmalla

Anne Heikkinen - 31.5.2011 - 11:09:47

Yleislääketieteen erikoislääkäri Juhani Miettola väitteli hiljattain Itä-Suomen yliopistossa suomalaisten kansansairauksien ennaltaehkäisystä. Miettola tietää mistä puhuu, sillä hänen elämäntyönään on ollut pienen pohjoissavolaisen kunnan terveyskeskuslääkärin työ.

Toisen ääripään Miettolan uraan ovat tuoneet lukuisat työkomennukset kehitysmaihin eri puolille maailmaa muun muassa Suomen Punaisen ristin kautta.
– Minua kiinnosti jo opiskeluaikana lähteä katsomaan, mitä Suomen ulkopuolella on, mutta se ei silloin ollut mahdollista. Myöhemmin tuli mahdolliseksi hypätä suureen tuntemattomaan, Miettola kertoo.

– Ajattelin, että minulla on osaamista, jolle voi olla käyttöä muuallakin. Tosin oli myös itsekkäitä tavoitteita, en halua kieltää, ettei olisi jännittävää lähteä. Mutta toisaalta sitä ajattelee, että olisiko minusta apua, olisiko tällä kokemuksella ja koulutuksella käyttöä kehitysmaaolosuhteissa.

 

Lääkäri on välillä yleismies Jantunen

Lääkärin työ on vienyt Miettolaa muun muassa Zimbabween, Namibiaan ja Sambiaan.
– Se mitä meillä on joskus ollut meidän isien ja äitien aikaan on heidän todellisuuttansa nyt. Köyhyyttä, alhaista lukutaitoa, alhaista koulutustasoa, oikeus terveyteen ei ole itsestään selvä, ihmisoikeudet eivät ole itsestään selviä, yleensäkin eläminen on paljon kädestä suuhun, Miettola kuvaa.

Hän kokee, että yleislääkärin taidoista on maailmalla ollut kovasti hyötyä.
– Lähtiessäni joku valotti, että miksi lähdet kehitysmaihin kun et osaa leikata kun et ole kirurgi. Mutta kun olin ollut maailmalla jonkin aikaa, niin huomasin, että ei kaikkien tarvitse kirurgeja olla, yleislääkärillekin on siellä valtavasti työsarkaa. Olen ollut kouluttamassa kollegoja ja terveydenhuollon henkilökuntaa, tekemässä käytännön kenttätyötä klinikoilla, vetämässä projekteja, suunnittelemassa koulutusta ja terveysasemien toimintaa. Kaikki ei ole puhtaasti lääkärintyötä, vaan osa on kouluttamista, neuvomista ja kehittämistä.

Mutta tuleeko maailma koskaan valmiiksi?
– Kyse on paikallisen osaamisen mobilisoinnista, pitää välttää riippuvuuden ruokkimista. Ei kehitysyhteistyön tarkoituksena ole tehdä sidettä auttajamaan ja autettavan maan välille, vaan pyrkimys auttaa heitä tulemaan toimeen omillaan. Itsensä tarpeettomaksi tekeminen on parasta työtä.

kuuntele Kesto 15'33"

 

Footer