Kiusaamiseen tartuttava myös yliopistoissa

Anne Heikkinen - 8.11.2011 - 11:30:19

Syrjintää, eristämistä, välttelyä, juorujen levittämistä, haukkumista – kiusaamisen muodot ovat moninaiset. Koulukiusaamisen on ajateltu olevan peruskoulujen vitsaus, mutta tuoreen selvityksen mukaan siitä kärsitään myös yliopistomaailmassa.

– Kiusaamisen aiheuttavat haavat ovat yhtä kipeitä niin pienillä lapsilla kuin aikuisillakin, toteaa tutkija, yliassistentti Kristiina lappalainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kiusaamisen laajuutta yliopistomaailmassa on kartoitettu varsin vähän. Itä-Suomen yliopistossa tehty selvitys on ensimmäisiä laatuaan ja kertoo karua kieltä kiusaamisen olemassaolosta myös yliopistoissa.
– Tärkeintä on ollut se, että asian on nostettu esille. Tutkimus tuo tiedon yliopisto-opiskelijoille, että tällaista voi olla vielä yliopistossakin ja että asiaan pitää lähteä hakemaan apua ja siihen saa apua, tällaista ei tarvitse sietää. Selvityksen jälkeen Itä-Suomen yliopisto julistettiin kiusaamattomaksi yliopistoksi ja annettiin tietoa siitä, mistä voi lähteä apua hakemaan, Lappalainen kertoo.

 

Mä en oo sun kaa

Selvityksen mukaan joka kahdeskymmenes opiskelija on kokenut kiusaamista. Tämän arvioidaan olevan vain jäävuoren huippu, sillä yli kymmenen prosenttia opiskelijoista kertoo nähneensä kiusaamista. Mutta keitä yliopistoissa kiusataan?
– Hieman enemmän iäkkäämpiä opiskelijoita, maisterivaiheessa olevia opiskelijoita, enemmän naisia kuin miehiä. Yllättävää oli, että opiskelijat kokivat, että myös opetushenkilökunta kiusaa, tämä on asia jota pitäisi lisäselvittää, Kristiina Lappalainen vastaa.

Koettu kiusaaminen on monenlaista; syrjintää, ryhmästä pois sulkemista, painostusta, välttelyä. Se voi olla myös suoraa sanallista kiusaamista, juorujen levittämistä, haukkumista, naurunalaiseksi tekemistä tai nolaamista.

– Kiusaamisen aiheuttavat haavat ovat yhtä kipeitä niin pienillä lapsilla kuin aikuisillakin. Toisaalta hätkähdyttävää on, että kiusaamisen jatkumo on synkkä, se jota on kiusattu aiemminkin, niin kiusaaminen jatkui yhä edelleen, Lappalainen toteaa.

kuuntele Kesto 19'48"

 

Footer