Lasi saa muodon Maria Iltolan käsissä

Kimmo Salvén - 11.12.2011 - 11:20:44

Lasimuotoilun opettaja Maria Iltola on kokenut lasimuotoilun arjen niin Nuutajärvellä, yrittäjänä kuin nyt opettajanakin. Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion Muotoiluakatemialla opettajana toimiva Iltola kokosi teoksistaan Sooloilua lasilla -näyttelyn, joka oli syksyllä nähtävillä Taitemia-galleriassa.

Haastattelussa Iltola kertoo lasimuotoilun arjesta, jolla on Suomessakin hyvin pitkät perinteet.
– Meillä on hyvin vanhoja työkaluja, ne ovat olleet varmaan satoja vuosia samoja, puuta ja metallia, jopa sanomalehtiä käytetään muodonantoon, Iltola kertoo perinteikkäästä ja hyvin käsityömäisestä prosessista.

Lasimuotoilun opettamista Iltola kuvailee haastavaksi.
– On niin paljon vaihtoehtoja, ei voi sanoa opiskelijalle että suuntaudu tähän, vaan pitää löytää se oma linja ja tyyli. Mutta hirvittävän mielenkiintoista, sillä pienet ryhmät antavat mahdollisuuksia yhdessä etsimiseen ja asiaan paneutumiseen.

Iltola on työnsä ohella alkanut myös opiskella taiteen sosiologiaa Itä-Suomen yliopistossa.
– Siitä on valikoitunut oppiaineeni, koska olen jo pitkään pohtinut esimerkiksi lasin vastaanottamista. Miksi ihminen on valmis ostamaan lasilinnun hyllyynsä, mutta ei ole valmis käyttämään esimerkiksi kauniita arkiesineitä, joista olisi iloa joka päivä? Tällaiset kysymykset ovat jo pitkään askarruttaneet minua.

Haastattelun aikana puhutaan lasimuotoilusta, Iltolasta ja piipahdetaan Iltolan näyttelyssä. Maria Iltolan haastattelu kokonaisuudessaan – kuuntele, kuinka Iltola päätti lähteä taiteen ja käsityön pariin:

kuuntele Kesto 27'40"

 

Lähettäjä: Leila Heinonen (vieras) - 17.1.2016 - 21:36:00

Tervehdys., Minulla on vanha lamppu siinä on riipuksia ja niistä on kaksi mennyt rikki kysyisin voisikohan sellaisia teetättää jossain
olisi mukava saada lamppu käyttöön.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer