Haasteena tieteen kansantajuistaminen

Anne Heikkinen - 2.2.2012 - 10:56:27

Elektrofiilisten nitrattujen rasvahappojen todettiin sitoutuvan Nrf2:n inhibiittoriproteiinin tiettyihin kysteiinitähteisiin, joka johti Nrf2:n säätelemien antioksidanttipuolustukseen osallistuvien geenien ilmentymiseen.

FM Emilia Kansasen väitöstiedotteen teksti vaati syventymistä. Tuoreessa väitöksessä saatiin uutta tietoa verisuonen sisäpinnan eli endoteelin solupuolustusmekanismeista. Endoteelin toimintahäiriöillä on tärkeä rooli verisuoniston sairauksien, kuten valtimonkovettumataudin, synnyssä, joten kytkentä ihmisten arkitodellisuuteen löytyy, vaikka itse tutkimusaihe on Matti Meikäläiselle mahdottoman kuuloinen.

– Usein ei viitsitä edes kysyä tarkemmin tutkimusaiheestani tai kysytään, että selitä, mutta kun aloitat, niin ollaan, että joo joo. Aihe ei siis ole selitettävissä kahdella lauseella. Ja toisaalta asiat, jotka tutkijalle ovat tärkeitä löydöksiä, eivät kerro mitään tavalliselle ihmiselle, joille eri asiat ovat merkityksellisiä, Emilia Kansanen toteaa.

 

Uusia sanoja keksimässä

Aivojumppa oman tutkimusaiheen popularisoimiseksi on tutkijan mielestä tervetullutta.
– Silloin kun pääsee selittämään tiedemaailman ulkopuolisille mitä tekee, niin joutuu pohtimaan itsekin tarkemmin, että miksi tätä oikein tehdään. Nyt väitöksen yhteydessä ystävät ja sukulaiset ovat olleet normaalia enemmän kiinnostuneita ja olen päässyt kertomaan laajemmin tutkimuksestani kuin aiemmin. Toisaalta väitökseen liittyen on joutunut kirjoittamaan tiedotteita suomeksi ja joutunut miettimään tätä asiaa.

A. I. Virtanen -instituutissa työskentelevä Kansanen kertoo, että vaikka tieteen kieli on englanti, puhutaan labroissa työkavereiden kesken suomea.
– Monet termit eivät käänny suomen kielelle tai niistä tehdään hassuja käännöksiä. Toisinaan tutkija joutuu keksimään näitä itsekin. Olisi hyvä muistaa arvostaa suomen kieltä ja jaksaa kääntää termejä, vaikka tiedemaailmassa kaikki ymmärtävät paremmin inhibiittorin kuin estäjän, Kansanen tuumaa.

Kuuntele Emilia Kansasen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 14'54"

 

Filosofian maisteri (biotekniikka) Emilia Kansasen molekulaarisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja ”Lipid oxidation and nitration products as activators of cytoprotective Nrf2 signaling in the endothelium” (Hapettuneiden ja nitrattujen lipidien vaikutukset Nrf2-signaalireittiin verisuoniston endoteelissä) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 13.1.2012.

 

Footer