Neuloen lämpöä keholle ja mielelle

Anne Heikkinen - 9.2.2012 - 13:43:26

Nyt ylläpidämme niin kehon kuin mielenkin hyvinvointia neulomalla lämmintä villaista helmikuun paukkupakkasiin! Tapaamme kaksi himoneulojaa; luovan käsityöprosessin yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin selvittäneen kuopiolaisen Eija Vähälän sekä iisalmelaisen käsityöharrastajan Leena Valtosen. Näiden naisten käsissä syntyy neuleita räpikkäistä ja lapasista aina linnan juhlien iltapukuun saakka.

– Minulle neulominen on joko palkinto jonkun ison saavutuksen jälkeen tai rentouttava ajanviete, tuumaa himoneuloja, opetusneuvos Eija Vähälä. Hänet tunnetaan näyttävien neuleluomusten suunnittelijana ja neulojana, jonka puikoista on peräisin jopa linnan juhlissa nähty iltapuku.
– 90-luvulla Itsenäisyyspäivän vastaanotolle minä raukka neuloin villaisen pitkän puvun ja tunsin sen kyllä nahoissani siellä kuumuudessa, hän naurahtaa.

Käsitöiden tekemisen ja etenkin neulomisen sanotaan vaikuttavan terveyteemme monin myönteisin tavoin.
– Käsitöiden tekemisestä on vielä niukalti aivotutkimusta, miten mielihyväkeskus aktivoituu ja saa eliksiiriä jatkoa varten, mutta kyllähän me käsityöihmiset tiedetään ja tunnetaan se asia, Vähälä vakuuttaa.

Vähälän intohimo neulomiseen on poikinut myös tieteellistä tutkimusta. Hänen lisensiaatintutkimuksessaan selvitettiin luovan käsityöprosessin vaikutusta psyykkiseen hyvinvointiin. Neulomisen voi todeta rauhoittavan ja lieventävän stressiä, sillä sydämen syke hidastuu puikkojen ääressä.
– Kokeilin lisensiaatintyössäni miten sykevariaatio ilmentää emootion vaihteluita luovan työn prosessissa. Siellä näkyy sekä että sykkeen nousua ja laskua. Syke voi kiihtyä mielihyvässä, innostuksessa, luovassa kehittämis- ja suunnitteluvaiheessa. Mutta pitkä vaikutus oli se, että neulominen rentoutti ja syke hidastui.

Vähälä kertoo löytäneensä myös kiinnostavan ranskalaistutkimuksen, jonka mukaan neulomisella voidaan tehokkaasti ehkäistä dementiaa.
– Tutkimuksessa selvitettiin, mikä vapaa-ajanharrastus ehkäisee eniten dementiaa. Kolmen kärjestä löytyi matkailu, oudot harrastukset ja neulominen, Vähälä kertoo.

kuuntele Kesto 9'14"

 

Energiaa väreistä

Pehmeää, pörröistä, kiiltävää, kahisevaa, värikästä… Iisalmelaisen Leena Valtosen mielestä käsitöiden ilo ja into löytyy erilaisista materiaaleista ja väreistä.
– Niistä saadaan se tekemisen palo ja hinku, että tota on pakko kokeilla, miten tuo on niin jännän pörröistä ja mitä tuosta voisi saada aikaiseksi.

Moni harrastaja toteaa, että käsitöihin voi jäädä toden teolla koukkuun.
– Äitinä ja yrittäjänä on oppinut laittamaan neulomishimon silloin tällöin taka-alalle, että jaksaa odottaa sitä hetkeä kun pääsee keskeneräisen työn pariin. Joskus sitten on niin, että jätän jotkut kodin siivoushommat tai köksähommat uinumaan ja otan neulomishetken, siitä saa taas energiaa jatkaa, Valtonen kertoo.

kuuntele Kesto 6'44"

 

Footer