Tutkimustyö tuo uusia pinnoitteita

Anne Heikkinen - 14.2.2012 - 15:05:51

Savonia-ammattikorkeakoulun pinnoituslaboratoriossa käy mukavankuuloinen pulputus, kun pinnoitettava kappale matkaa elektrolyyttisen pinnoitusmenetelmän prosessissa. Maallikolle termi elektrolyyttinen pinnoitus ei paljoa kerro, mutta käytännön sovellukset ovat tuttuakin tutumpia; tällä pinnoitusmenetelmällä käsitellään muun muassa ovenkahvat ja vesihanat käyttöä kestäviksi ja kauniin näköisiksi.

Alalla uusinta uutta on ENC-pinnoitus, jossa käytetään nanotimanttijauhetta parantamaan kappaleen pinnan kulutuskestävyyttä.

Savonia-amk:n materiaali- ja pinnoitustekniikan toimintaympäristö tarjoaa hyvät mahdollisuudet materiaalien tutkimus- ja testaustoimintaan. Projektipäällikkö Juha Miettinen kertoo, että Savonialla on profiloiduttu erityisesti alan tutkimushakkeiden kautta.
– Tämä on harvinainen laitteisto Suomen mittakaavassa ja jatkossa Euroopankin mittakaavassa.

Laboratoriot ja laitteistot ovat myös tiiviisti opetuskäytössä.
– Näitä käytetään muun muassa konealalla sekä materiaalitekniikan opetuksen yhteydessä. Laitteet ovat ahkerassa käytössä myös tutkijoiden omissa tutkimuksissa sekä opiskelijoiden opinnäytetöiden yhteydessä.

Mutta mikä olisi pinnoitusalan tutkimuksen suuri läpimurto?
– Uusien pinnoitteiden kehitystyössä läpimurto on hyvinkin lähellä. Täällä kehitetään uuden sukupolven turvallisiin kemikaaleihin perustuvia pinnoitteita. Pystytään osoittamaan, että näitä teknisiä sovelluksia voidaan tehdä ympäristöystävällisillä ja turvallisilla menetelmillä ja saavuttaa jopa parempia tuloksia kuin perinteisillä menetelmillä, Miettinen kertoo.

Kuuntele Miettisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 16'05"

 

Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston ENC – pinnoitushanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

 

Linkki ENC-pinnoituksesta kertovaan videoon:

http://enc.savonia.fi/images/stories/v/Enc720p.wmv

Linkki ENC- nettisivuille:

http://enc.savonia.fi/

 

Footer