Vain otettu lääke auttaa

Kimmo Salvén - 10.2.2012 - 09:41:02

Terveydenhuollon asiakkaat laiminlyövät huomattavan usein saamiaan hoito-ohjeita ja jättävät usein myös lääkkeensä syömättä. Tästä on yhteiskunnallekin monenlaista taloudellista haittaa, puhumattakaan tietenkin niistä suorista, ottamatta jääneen lääkkeen terveyteen vaikuttavista haittatekijöistä.

Miksi hoito-ohjeita sitten laiminlyödään ja lääkkeitä jätetään syömättä, kun useimmiten ne on kuitenkin tarpeeseen haettu?
– Syitä on hyvin monenlaisia. Voi olla esimerkiksi haittavaikutusten pelko, unohtelu, jopa taloudelliset tekijät, nielemisvaikeudet, listaa farmasian tohtori, proviisori Jouni Ahonen Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekista.

Myös lääkkeiden vaste voi epäillyttää, kun vaikutukset eivät tunnu missään.
– Tämä on varmastikin yleinen kroonisten sairauksien, kuten verenpaineen ja kolesterolin hoidossa. Jos se on lievästi koholla, ei siinä juuri eroa tunnu söi sitten lääkkeitä tai ei. Hyöty voidaan päätellä vain laboratoriotulosten perusteella.

Vastetta saatetaankin testata jättämällä lääkkeet "lomalle", tai käyttää lääkelomaa kehon puhdistamiseen haittavaikutusten pelossa.
– En millään tavalla suosittele tällaisten lomien pitämistä, sillä se elimistö ei kuitenkaan ole lomalla sillä aikaa kun ihminen pitää taukoa.

Mikäli jokin lääkkeissä mietityttää, se kannattaa ottaa rohkeasti esille jo lääkettä määrätessä. Edelleen askarruttavia asioita voi selvittää esimerkiksi apteekkihenkilöstön kanssa.
– Korostaisin sellaista avoimuutta. Me kaikki terveydenhuoltoalan ammattilaiset kunnioitamme ihan jokaisen ihmisen omaa mielipidettä. Meidän on hyvin tärkeää tietää, jos lääkkeen ottamisessa esiintyy ongelmia, Ahonen painottaa.

kuuntele Kesto 9'45"

 

Footer