Mistä on hyvä äiti tehty?

Anne Heikkinen - 27.3.2012 - 08:32:11

Vanhemmuus on kestävyysurheilulaji, jossa ei oikeastaan voi muuta kuin epäonnistua; aina voisi tehdä paremmin, sinnikkäämmin tai perusteellisemmin. Toisaalta vanhemmuus on kysymys, joka herättää harvinaisen paljon intohimoja mielipiteiden äärilaidasta toiseen.

Mutta miten suomalaiset määrittelevät tervettä lasta ja hyvää tai huonoa vanhemmuutta? Entä miten lasten alati yleistyvä ylipaino-ongelma näkyy vanhemmuuden laatuun liittyvässä keskustelussa?

Psykologian maisteri Riina Kokkonen otti siitä selvää Itä-suomen yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessaan.

– Halusin tarkastella lasten terveyttä ja vanhemmuutta koskevia kulttuurisia tulkintoja yksilön vastuun ja siihen kytkeytyvän terveysmoraalin näkökulmasta. Lihavien lasten vanhempiin kohdistuvaa syyllistämistä ei liiemmin ole aikaisemmin tutkittu, Kokkonen kuvaa.

Millainen sitten on terve lapsi?
– Tervettä lasta luonnehdittiin monimuotoisesti, siihen liittyy muun muassa yleinen toiminnallisuus, sosiaalinen toiminta, tunne-elämä ja se, miten lapsi määrittyy fyysisesti. Vanhemmat nostivat esiin, ettei lapsi saa olla liian laiha eikä lihava. Terveeseen lapseen liitettiin sopusuhtaisuus, kiinteys, lihaksikkuus - aikalailla pitkälti vallitsevan fitnessideaalin piirteitä siis.

– Vanhemmuuden laatua tulkittiin lapsen ulkomuodon perusteella. Erityisesti äidin syyllistäminen osoittaa sen, että vanhemmuutta tulkitaan lapsen kehon painon ja koon mukaan. Lapsen lihavuus ikään kuin kuvastaa huonoa vanhemmuutta, Riina Kokkonen toteaa.

Kuuntele PsM Riina Kokkosen haastattelu:

kuuntele Kesto 15'18"

 

PsM Riina Kokkosen psykologian alan väitöskirja Mittarissa lapsen keho ja vanhemmuus – tervettä lasta sekä ‘hyvää’ ja ’huonoa’ vanhemmuutta koskevia tulkintoja nyky-Suomessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 8.2.2012.

 

Footer