30 000 saa kutsun D-vitamiinitutkimukseen

Kimmo Salvén - 10.5.2012 - 10:05:23

Itä-Suomen yliopiston laaja D-vitamiinitutkimus Finnish Vitamin D (FIND) on postitusvaiheessa. Pian postiluukuista kolahtavilla kutsukirjeillä tavoitellaan viisivuotiseen tutkimukseen kaikkiaan 18 000 tutkittavaa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueilta.

Tutkimuksessa selvitetään nykyisiä suosituksia suuremman D-vitamiinin saannin vaikutusta sairauksien ilmaantumiseen. D-vitamiinin vähäinen saanti on ongelma erityisesti Pohjoismaissa, joissa auringonvalo ja ravinto eivät yksin riitä turvaamaan elimistön tarvitsemaa D-vitamiinimäärää ympäri vuoden. D-vitamiinin puute on yhteydessä moniin sairauksiin.

– Epidemiologista tutkimusnäyttöä on tällä hetkellä ainakin sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, joidenkin syöpien sekä esimerkiksi masennuksen yhteydestä niukkaan D-vitamiinin saantiin. Nyt tarvitaan pitkäkestoinen satunnaistettu koe, jotta nämä alustavat havainnot voidaan varmentaa, kertoo epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen.

Tutkimus on suurimmalle osalle tutkittavia sikäli helppo, että heiltä edellytetään vain vuosittaisten kyselylomakkeiden täyttöä ja kotiin lähetettävien tutkimustablettien käyttöä. Pieni osa tutkittavista kutsutaan vapaaehtoiselle tutkimuskäynnille Kuopioon yksityiskohtaisempia tutkimuksia varten.

Viiden vuoden kuluttua tiedetään onko D-vitamiinilisästä ollut hyötyä tutkittaville. Tutkittavia on tarkoitus seurata kansallisista rekistereistä useiden vuosien ajan vielä varsinaisen tutkimusjakson päättymisen jälkeen.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

 

Katso myös:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer