SciFest energiakysymysten äärellä

Kimmo Salvén - 21.4.2012 - 15:14:21

Katso kuvat sivun alalaidassa!

Joensuussa järjestettiin jo kuudes SciFest-tiede- ja teknologiafestivaali. Tarjolla oli runsaasti työpajoja ja muuta ohjelmaa koululaisille ja opiskelijoille. Tapahtuman tavoitteena on avata tieteen ja teknologian olemusta mielenkiintoisalla ja innostavalla tavalla.

Festivaalin avauspäivänä tapahtumapaikalla oli jo hyvänlainen pöhinä päällä. Teemana ollut energia näkyi monin tavoin työpajoissa. Tapahtuman järjestäjänä toimivan Joensuun tiedeseura ry:n toiminnanjohtaja Ilkka Jormanaisen mukaan energiasta saatiinkin hyvin läpi festivaalin näkyvä ja ulottuva teema.
- Työpajoissa ja työpajojen sisällöissä käsitellään energiaa, luennoissa on esimerkiksi uusiutuvia energialähteitä, kaivoslain vaikutuksia ihmisten elämään ja siitä miten ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa uuteen energialakiin, kuvailee Jormanainen.

Hän katsookin SciFestin tapaisilla tapahtumilla olevan oma merkityksensä tieteen  tekemisen ja luma-aineiden esilletuomisessa kiinnostuksen luomisessa näitä aineita kohtaan.
- Kyllä se on nähty tässä vuosien varrella, että se on hyvä keino. Luma-aineet ovat kärsineet opiskelijapulasta kautta linjan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kaikilta luma-aiheisiin liittyviltä pajanpitäjiltä on tullut viestiä, että erittäin hyvä keino tuoda sitä omaa tieteenalaa esille lapsille ja nuorille ja tuoda samalla esimerkiksi se Itä-Suomen yliopiston rekrytointihnäkökulma, Jormanainen toteaa.

Kuuntele Jormanaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 6'30"

 

Energiaa ja ristiriitoja

Ristiriitojen energia -osastolla oli esillä erilaisia energiamuotoja ja niihin liittyviä uhkatekijöitä, ristiriitoja ja ongelmia. Näitä esittelivät mm. hyvin rooleihinsa pukuja ja kenkälankkia myöden uppoutuneet kaivosmies öljypohatta.

- Ideana on se, että nämä roolihahmot edustavat tämän energian etuja ja rastille tulijan on tarkoituksena vähän niin kuin kyseenalaistaa tätä henkilöä siitä, onko se ainoastaan hyvä asia vai liittyykö siihen ongelmia, taustoittaa kaivosmiehenä esiintyvä Janne Artturi Heiskanen.

Erilaisten energiamuotojen ja niiden ongelmien esiinnnostamisen nuorille Heiskanen pitää tärkeänä.
- Kyllähän se on tärkeää, sillä sellaisten asioiden kanssa jokainen joutuu kuitenkin pohtimaan omaa käyttäytymistään päivittäin, ja varsinkin tulevaisuudessa entistä enemmän, sillä tämän nykyisen elintason säilyttäminen on aika kestämättömällä pohjalla, Heiskanen toteaa.

Roolihahmoista ei ole ainakaan haittaa asioiden esilletuomisessa.
- Uskoisin, että näin ne jäävät ainakin paljon paremmin mieleen, kun siinä on konkreettinen hahmo joka on jo ulkoiselta olemukseltaan aika mieleenpainuva.

Kuuntele kaivosmies Heiskasen ja öljypohatta Henri Koposen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 4'39"

 

Bioenergiaa laidasta laitaan

Bioenergiaa esittelevällä osastolla koululaiset saivat tutustua bioenergian vaihtoehtoihin ja valmistamiseen.
- Tavallaan se, millä tavalla hyvin lähellä ihmisen elämää olevista tuotteista kuten biojätteistä, mäskistä ja rypsiöljystä voidaan tehdä polttoainetta jopa oman auton käyttöä varten tai lämmitykseen, kertoo lehtori Sari Manninen Joensuun lyseon lukiosta.

Osaston rakentaminen oli samalla oppimisprosessi lukiolaisille.
- Näitä asioitahan on käyty läpi jo aiemmin, ei ne silleen ihan vieraita olleet. Mutta kun pääsee syventymään, ei se ole vaikeata. Me päästiin esimerkiksi tekemään biodieseliä ja katsomaan miten oikeasti pelleteillä tuotetaan energiaa, kertoo opiskelija Elisa Nuutinen.

Kuuntele Mannisen ja Nuutisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 2'52"

 

C.S.P. Joensuu

Energia ei kuitenkaan ollut ainoa asia mitä festivaali nuorille tarjosi, lisäksi tarjolla oli laaja kirjo erilaisia tieteen ja teknologian osastoja. Yksi kiinnostavimmista oli CSP-osasto, jossa ratkottiin rikoksia C.S.I.-hengessä.

- Täällä ratkotaan murtomysteeriä. On tapahtunut tällainen elokuvatyylillä toteutettu murto. Varas on päässyt ohi joukosta murtohälyttimiä ja me testaamme täällä, kuinka ihmeessä  se onnistui tekemään sen, kuvailee Janne Heikkinen Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitokselta.
- Me halutaan tuoda vähän kiinnostavampaa puolta tähän hommaan mikä kiinnostaisi nuoria, juonta ja muuta mukaan, ettei ole pelkästään tylsää kokeiden tekemistä.

Kuuntele Heikkisen ja Jari Siveniuksen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 5'28"

 

Kuvia tapahtumasta. Klikkaa suuremmaksi:

 

Footer