Tarkempaa Alzheimer-diagnostiikkaa

Kimmo Salvén - 26.4.2012 - 09:08:42

Aivojen magneettikuvien automaattiset analyysimenetelmät mahdollistavat Alzheimerin taudin diagnosoimisen entistä tarkemmin ja aikaisemmin, todetaan lääkäri Gabriela Spulberin väitöstutkimuksessa. Tutkimuksessa myös kehitettiin monimuuttujamittari, jolla voidaan arvioida yksilöllistä sairastumisriskiä.

Yksi Alzheimerin taudin suurimmista ongelmista on, että taudin diagnosointi tapahtuu hyvin myöhään, usein vasta havaittujen kognitiivisten vaikeuksien myötä.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin aivojen rakenteellisia muutoksia ennen sairastumista Alzheimerin tautiin. Aivokudoksen surkastumisen etenemistä mitattiin toistetuilla magneettikuvauksilla (MRI). Henkilöt, joilla aivojen surkastuminen lisääntyi yhden prosentin jokaisena kognitiivisen tason alentuman toteamisen jälkeisenä vuonna, sairastuivat todennäköisemmin Alzheimerin tautiin.

Tutkimustulosten perusteella rakenteellisen MRI:n automaattiset analyysimenetelmät soveltuvat dementiaa edeltävän kognitiivisen tason aleneman arviointiin. Nämä menetelmät mahdollistavat Alzheimerin taudin aiemman ja tarkemman diagnosoinnin. Kuvantamis- ja analyysiprotokollien standardisointi on kuitenkin tärkeää, jotta menetelmiä voidaan hyödyntää potilastyössä.

Medical Doctor Gabriela Spulberin neurologian alaan kuuluva väitöskirja Imaging the progression from mild cognitive impairment to Alzheimer's disease tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 27.4.2012.

 

Footer