Väsyttävät lääkkeet haittaavat ikääntyvien liikkumista

Kimmo Salvén - 6.6.2012 - 10:10:04

Kotona asuvien ikääntyneiden väsyttävien lääkkeiden käyttö on yhteydessä heikompaan fyysiseen suorituskykyyn, todetaan proviisori Heidi Taipaleen väitöskirjatutkimuksessa. Tulokset perustuvat väestöpohjaiseen Hyvän Hoidon Strategia (HHS) -tutkimukseen, johon osallistui 75 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia kuopiolaisia vuosina 2004–2007.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoTutkimus osoitti, että väsyttäviä lääkkeitä käyttävillä on hitaampi kävelynopeus, huonompi tasapaino ja heikompi lihasvoima. Usean väsyttävän lääkkeen yhteiskäytön havaittiin olevan yhteydessä erityisesti heikompaan käden puristusvoimaan.

Taipale pitää lisääntyvää väsyttävien lääkkeiden käyttöä huolestuttavana, sillä jo aikaisemmissa tutkimuksissa väsyttävien lääkkeiden käytön iäkkäillä on osoitettu tuottavan m. liikkumiseen ja tasapainoon vaikuttavia ongelmia.

Tutkimuksessa havaittiin yhteys väsyttävien lääkkeiden säännöllisen käytön ja yksinäisyyden tunteen välillä. Itsensä yksinäisenä tuntevat ja terveydentilansa huonoksi kokeneet käyttivät väsyttäviä lääkkeitä yleisimmin.

Tulokset korostavat iäkkäiden lääkkeiden käytön säännöllisen arvioinnin merkitystä sekä uusien menetelmien tarvetta lääkehoidon hyötyjen ja haittojen arviointiin.

Proviisori Heidi Taipaleen sosiaalifarmasian alaan kuuluva väitöskirja Sedative load and adverse events among community-dwelling older people (Sedatiivikuorma ja sen yhteys haittatapahtumiin kotona asuvilla iäkkäillä) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 8.6.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
14 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer