"Melekolaella lähiruokaa"

Anne Heikkinen - 21.9.2012 - 09:46:52

Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijaravintola Mesikan keittiössä tuoksuu vastapaistettu mustikkapiirakka. Ravintolapäällikkö Maritta Pakkanen kertoo, että piirakan pohja on luomutarvikkeista tehtyä pullataikinaa ja täytteenä on luomupensasmustikkaa.

Luomu- ja lähiruoka ovat olleet vahvasti esillä oppilaitoksen kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa Mestarit2012-viikolla.
– Meillä on vieraana opettajia ja opiskelijoita 25 eri maasta ja on haluttu tarjota suomalaista lähi ja luomuruokaa, Pakkanen toteaa.

Luomu- ja lähiruokaan panostetaan myös arkena. Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalveluissa valmistetaan päivittäin noin 4500 lounasta, joten hankittavien raaka-aineiden määrät ovat suuria.
– Kyllä saatavuus on haaste. Pyritään saamaan lähitoimittajia, joilta saataisiin isojakin määriä siinä jalostusasteessa, missä suurekeittiöt raaka-aineita tarvitsevat, kertoo ravintolapäällikkö Riitta Siekkinen.
– Oman oppilaitoksen Muuruveden yksiköstä on saatu paljon luomutuotteita ja siihen ollaan todella tyytyväisiä.

Muuruveden luonnonvara-alan yksikön koulutilalla kypsyy muun muassa tomaattia, kurkkua, paprikaa, munakoisoa, maa-artisokkaa, sipulia, parsakaalia ja yrttejä.

– Tavoitteena on, että Savon koulutuskuntayhtymässä lähi- ja luomuruokatuotteiden käyttö on arkipäivää vuoteen 2016 mennessä, tiivistää Oma maa mansikka -hanketta vetävä Sari Väänänen. Hankkeessa rohkaistaan alueen elintarvikealan yrittäjiä yhteistyöhön ravintopalapalvelun kanssa kehittämään sopivia tuotteita nykyaikaisesti toimivan ammattikeittiön tarpeisiin.

kuuntele Kesto 11'31"

 

Footer