Millaisesta sopasta syntyy luova yrittäjyys?

Anne Heikkinen - 24.9.2012 - 13:51:50

Liiketoimintaosaaminen, tuotteistaminen, kaupallistaminen – siinäpä sanoja, joita on totuttu pitämään vakan alla kun puhutaan taiteesta ja luovista aloista. Mutta toisaalta luovan alan yrittäjyydestä odotetaan yhtä Suomen tulevaisuuden kilpailuvalteista. Onko yhtälö mahdoton toteuttaa?

– Ihmisten tapa kuluttaa muuttuu koko ajan, se miten yhdistetään uutta teknologiaa, taidetta, kulttuuria ja hyvinvointia, ne on sitä soppaa josta syntyy luova yrittäjyys, kuvailee Savonia-ammattikorkeakoulun Plan C:n TKI-asiantuntija Anja Lappi-Hautamäki.

Luovien alojen yrittäjyyden sanotaan olevan alati kasva yritystoiminnan alue. Luovan alan toimintaa on eri puolilla maata runsaasti, mutta toimivia yrityksiä vielä varsin vähän. 

– Yrityksiä on aivan varmasti vielä liian vähän. Tälle alalle on ladattu paljon hypetystä, että luovat alat sitä ja luovat alat tätä, mutta tosiasia on, että luovien alojen yrittäjillä on edessään sama polku kuin muillakin. Tuotteet ja palvelut pitää olla niin hyviä ja selkeitä, että ostaja ymmärtää mitä on ostamassa. Peräänkuulutan tuotteistamista talonpoikaisjärkisen ajattelun kautta, Lappi-Hautamäki sanoo.

Lappi-Hautamäki toimii Savonia-ammattikorkeakoulun Plan C -hankkeen TKI-asiantuntijana. Hankkeen tavoitteena on luovien yrittäjien toimintaedellytysten parantaminen Pohjois-Savossa. Hän myös opettaa muun muassa tulevia muotoilun ammattilaisia yrittäjyyden saloihin.
– Vaikka yrittäjyys on arkipäivää näillä aloilla, niin ei lähdetä rinta rottingilla yritystä perustamaan vaan siksi, että on coolia perustaa yritys, vaan mietitään oikeasti ne realiteetit.

kuuntele Kesto 15'53"

 

Luova kaupunki – kulttuurista liiketoimintaan

Miten luovuus jalostuu alueen hyvinvoinniksi ja näkyy taloudellisesti? Miten kulttuurin kuluttamisen ja tuottamisen muotojen muutos vaikuttaa kaupunkien kehitykseen? Miten tiede, liiketoiminta ja paikallisyhteisöt voisivat yhdessä edistää alueen sosiaalista ja kulttuurista kehitystä?

Kuopiossa järjestetään kaikille avoin ja maksuton yleisöluento Luova kaupunki – kulttuurista liiketoimintaan torstaina 27.9.2012. Lue lisää tapahtumasta:

Luova kaupunki - kulttuurista liiketoimintaan -yleisöluento

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer