Voiko musiikki lievittää leikkauksen jälkeistä kipua?

Anne Heikkinen - 4.1.2013 - 14:05:07

Musiikin kuuntelu on monelle meistä tehokas tapa rentoutua ja ladata akkuja. Nyt musiikin kuuntelun on todettu myös lievittävän kipua, nimittäin terveystieteiden maisteri Anne Vaajoki osoitti tutkimuksessaan, että musiikin kuuntelu lääkehoidon lisänä voi lievittää leikkauksen jälkeistä kipua.

– Se voi olla rentoutumista, mielikuvittelua, hierontaa, koskettamista tai vaikkapa leikkauspotilaille kylmähoitoa, luettelee TtM Anne Vaajoki lääkkeettömän hoitotyön eri menetelmiä.

Entäpä sitten musiikki, voiko musiikin kuuntelu lievittää leikkauksen jälkeistä kipua?

 

Ihana musiikki, sopi tähän hetkeen.

 

Musiikkia kuunnellessa ihan rentouduin.

 

Musiikkia kuunnellessa unohtaa kaiken muun. Ajantaju häviää.

 

Näin kommentoivat Anne Vaajoen väitöstutkimukseen osallistuneet potilaat.
– Musiikin kuuntelu leikkauksesta toipumisvaiheessa on potilaalle myönteinen kokemus ja siitä voi olla apua leikkauksen jälkeisen kivun lievityksessä.

Vaajoki halusi selvittää, kuinka musiikin kuuntelu leikkauksen jälkeen vaikuttaa aikuisten maha- ja suolistoalueen leikkauspotilaiden kivun voimakkuuteen ja epämiellyttävyyteen, fysiologisiin tekijöihin, kuten verenpaineeseen sekä kipulääkityksen määrään ja sen haittavaikutuksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös musiikin kuuntelun suhdetta sairaalassaoloaikaan.
Tutkimuksessa musiikkia kuunnelleet potilaat arvioivat kokemansa kivun lievemmäksi ja myös hengitystiheys ja systolinen verenpaine olivat musiikkia kuunnelleilla alhaisempia kuin kontrolliryhmällä.

– Tutkimuksen tuloksista voi todeta, että ensisijainen kivun hoitomuoto on lääkehoito ja sen lisänä voidaan kuunnella musiikkia. Toivon, että näitä ei pidetä vastakkaisina menetelmiä, vaan esimerkiksi tässä tutkimuksessa musiikki tukee lääkehoitoa, Vaajoki toteaa.

kuuntele Kesto 10'08"

 

Terveystieteiden maisteri Anne Vaajoen väitöskirja Aikuisten gastroenterologisten potilaiden leikkauksen jälkeinen kipu – musiikki-interventio kivun lievittämisessä tarkastetiin Itä-Suomen yliopistossa 5.12.2012.

 

Footer