Suolaa, suolaa, vähemmän suolaa

Anne Heikkinen - 12.2.2013 - 11:35:01

Suolan terveyshaitoista on puhuttu iät ja ajat, mutta ilmeisesti kuuroille korville. Näin kai voi todeta, sillä tuoreiden tilastojen mukaan suomalaisten suolan käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

Terveyskeskustelu velloo rasvan ja hiilihydraattien ympärillä, mutta kuinka moni meistä tietää että esimerkiksi sipsipussillisesta saatavan suolamäärän erittämiseen menee elimistöltä kolmesta neljään päivään?

– Terveyskeskustelu on ollut hyvin värikästä ja se on keskittynyt osaltaan asioihin, jotka eivät ole olennaisia. Nämä perinteiset ja tunnetut terveydelle haitalliset asiat, kuten liiallinen suolan saanti, ovat jääneet keskustelussa vähemmälle. Oikeat asiat ovat päässeet unohtumaan, napauttaa dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Suomalaisten suolan käyttöä selvitettiin edellisen kerran vuonna 2007. Loppuvuodesta 2012 julkistettujen seurantatulosten mukaan suunta on ollut huonompaan päin ja näkyy tutkijoiden mukaan kansan terveydessä.
– Diastolinen verenpaine on suomalaisilla keskimäärin suurempaa kuin silloin viisi vuotta sitten.

Elimistön fysiologinen suolan tarve on vajaa puolitoista grammaa päivässä eli käytännössä hyvin pieni hyppysellinen. Sydänliiton suositus on vajaa teelusikallinen eli viisi grammaa. Ja makuasiahan suola loppujen lopuksi meille on.
– Suolan maistaminen on yksilöllistä. Suolan mieltymykseen ei ole löydetty geneettisiä tekijöitä, toisin kuin makean mieltymykseen. Suola on totuttu tapa. Toisaalta makuaisti tottuu suolapitoisuuden muutokseen kahdessa, kolmessa viikossa, Schwab toteaa.

kuuntele Kesto 14'56"

 

Footer